Ladda upp inför andningens dag

När Susanne Hovenäs tillsammans med tidningen Hälsa initierade Andningens dag för tio år sedan var det inte så vanligt att det pratades om andning. Idag ser det annorlunda ut. "Det fina med andningen är att du alltid har den med dig, det är ingenting som kostar och du kan alltid återkomma till den", säger Susanne Hovenäs som är stolt över att Andningens dag firar tioårsjubileum den 3 februari 2023. 

Foto: iStock.com / RealPeopleGroup

Andningens dag inträffar den 3 februari varje år oavsett om det arrangeras något event. Initiativtagare till dagen för tio år sedan var tidningen Hälsa och Susanne Hovenäs, hälsojournalist bland annat. De fick med sig flera andra aktörer, däribland Hälsofrämjandet, och arrangerade andningskonferenser under några år. Numera är andning hett och breathwork-klasser är en vanlig företeelse. Så var det inte för tio år sedan.  

–  Människor blev förvånade och frågade varför man skulle ha en dag för andningen. ”Andas gör vi väl ändå och det är väl ingenting att tänka på”, fick vi höra, säger Susanne Hovenäs. 

Bild borttagen.
Foto: iStock.com / microgen

Varför behövdes Andningens dag?
–  Vi ville sprida den medvetna andningen. Det är klart att vi andas, men om man börjar tänka på hur man andas så kan man må lite bättre. Det var syftet med dagen, säger Susanne.

Medveten andning handlar om att vara medveten var i kroppen man andas. Andas man högt upp eller med magen? Med stängd mun eller med näsan och så vidare. 

–  Andningen påverkar kroppen och hälsan, och kan också ta dig tillbaka till nuet. Om du bara tänker på att du ska ta ett andetag så kan du inte vara någon annanstans än här och nu. Man får mer närvaro för stunden och i sitt liv. 

Medveten andning är ett vanligt verktyg vid meditation för att skingra tankarna som kommer och går.

– Vi har alltid våra tankar med oss, men om du fokuserar på din andning så blir tankarna lite mindre dominanta, skulle jag vilja säga.

Bild borttagen.
Foto: istock.com / Pheelings Media


Det är gratis att andas
De som var frågande till varför Andningens dag behövdes hade ju delvis rätt, vi "andas ju ändå". Det betyder att andningen alltid är med dig, och att den inte kostar. 

–  Andningen är fin på något sätt. Du behöver inte gå på en yogaklass för att andas, utan du kan faktiskt göra det hemma eller var du än är. 

Vad händer på Andningens dag 2023?
–  Jag önskar självklart att det skulle kunna vara ett jubileumsevent liknande de eventen som Hälsa ordnande de tre första åren, men annars hoppas jag förstås att så många som möjligt, små och stora aktörer, vill uppmärksamma och sprida andning och Andningens dag fortsättningsvis, säger Susanne Hovenäs.

Bild borttagen.


OM SUSANNE HOVENÄS
Arbetar som journalist och redaktör. Har tidigare varit redaktionschef på tidningen Hälsa och frilansar fortfarande som skönhetsredaktör åt dem. Som redaktör jobbar hon med författare på bokförlaget Semic. Till exempel Mia Rodhborn som är aktuell med boken Träna hemma. 

Artikeln tidigare publicerad i Hälsofrämjandets medlemstidning Hela Hälsan, nummer 3/2022.