Kom ner i varv med medveten andning

Andning. Foto: iStock.com/Olezzo
Foto: iStock.com/Olezzo

Luften vi andas delar vi med allt annat levande på vår planet. Jag andas ut och du som står mitt emot andas in. Det bildas varje år 280 miljarder ton syre på jorden. 54 procent bildas på land och 46 procent bildas i havet. Ljusets energi fångas in av växterna och syret bildas. Detta kan vi inte se och inte ta på.

I många äldre kulturer hedrar man denna process som vi är beroende av för att kunna leva. I vissa språk tar man till och med med betydelsen i hälsningsfrasen. På Hawaii betyder ordet aloha ”hej”, men också ”vi är ett och samma andetag”.

Inom yogan och ayurvedan använder man andetaget som ett verktyg till att släppa stress och försurning. När vi stressar mycket blir andningen ytlig. Man kan säga att våra andetag väldigt mycket hänger ihop med hur mycket vi tänker. Tankar är samtal vi har med oss själva. Det går inte att stoppa genom att säga åt sig själv att sluta tänka. Men för mycket tänkande bränner förr eller senare ut oss. Så det är viktigt att försöka hitta en metod som gör att vi kan släppa tänkandet en aning.

Att försöka lugna ned och fördjupa andningen är en mycket verksam metod. Det går inte att stressa och samtidigt andas djupt."

Att försöka lugna ned och fördjupa andningen är en mycket verksam metod. Det går inte att stressa och samtidigt andas djupt. Andningen genom näsan sänker stressnivån ytterligare och är dessutom bra för oss då det minskar upptaget av olika partiklar som svävar runt i luften; som virus eller bakterier. Det djupa lugna andetaget minskar också försurningsgraden i kroppen. PH-värdet balanseras och blir mera basiskt.

Den ytliga omedvetna andningen påverkar alla funktioner i kroppen. Hjärtat slår snabbare, adrenalin och kortisol produceras i högre takt av binjurarna, cirkulationen fungerar sämre och lymfsystemet likaså.

I den djupa andningen får andningsmuskeln, diafragman, användas. Det i sig bidrar till att alla våra system balanseras. Framförallt lugnar stresshormonproduktionen ned sig och vi kan istället åtnjuta må bra-hormonernas effekt från våra körtlar inne i huvudet; hypofysen, hypotalamus och tallkottkörteln.

När stressen i våra liv är hög är det ofta inte den fysiskt krävande motionsträningen vi behöver. Då andas vi också ytligt och många gånger med öppen mun.

Dessutom är det så att det går att förbättra sin kondition genom att enbart andas medvetet, djupt och lugnt. Då ökar respirationskraften och syreupptagningsförmågan. Vi blir starkare mentalt och lugnare inombords samtidigt som vi får bättre grundkondition.

Mitt bästa hälsotips till dig att försöka avsätta tid dagligen till att medvetandegöra din andning. 

Artikeln tidigare publicerad i Hälsofrämjandets medlemstidning Hela Hälsan, nummer 2/2022. 

Ann Svärdfelt fotograferad av Henrika Lavonius Wike.
Foto: Henrika Lavonius Wike

OM ANN SVÄRDFELT
Har jobbat med yoga och ayurveda i 20 år och bland annat skrivit boken Yoga för barn (2007). Hon jobbar över hela Sverige, är från Östersund men bor just nu i Skåne. 

Ann gör ayurvediska hälsokonsultationer och lär upp yogalärare enligt ett lärlingsprogram, men kan också coacha dig i konsten att medvetandegöra din andning. 

Boktips Anders Olssons Medveten andning – grunden för hälsa, energi och harmoni
Webbsida www.annsvardfeltyoga.com