Johnny Oduya: Med andningen släppte stressen efter 30 år med elitidrott

Under elithockeykarriären testade han det mesta för att förbättra sin prestation på isen. Även breathwork, men då förstod han det inte riktigt. "Hade jag upptäckt det här när jag var i 20-årsåldern hade det helt klart påverkat upplevelsen av min karriär på ett annat sätt", säger Johnny Oduya som idag driver en andningsstudio.

Breathwork är en paraplyterm för olika sätt att medvetet influera andningen. Det finns också metoder som är mer åt mindful-hållet, som ibland kallas för breath watching. Där observerar man mer än gör någonting med andetaget.  
– Det skulle jag säga egentligen är all grund för andning – att förstå att du ens andas. Efter det, när du väl börjar ta kontroll över andningen, kommer själva breathwork-termen in. Det finns en uppsjö av olika stilar och metoder och olika användningsområden, målsättningar, intentioner varför man gör just det, säger Johnny Oduya som sedan några år tillbaka driver andningsstudion hale center i Stockholm. 

På hale har de ingen speciell inriktning, det unika är istället att de erbjuder en bred palett.  
– Olika stilar är ofta utspridda och det pratas inte riktigt med varandra utan man håller på med andningen eller yogan, men man är väldigt separerade. Det vi har gjort är att samla ihop alla de olika stilarna på ett ställe. Du kan komma till oss och beroende på vad du behöver för någonting kan du välja stil efter det. Ibland kanske det är aktivitet eller lugnande, ibland performance eller något annat.  

Johnny jobbar mycket med människor som har olika typer av andningssvårigheter, som kol, astma eller post-covid. 
– Det finns ett ganska brett spektrum vad man kan göra för någonting och vi har genom våra klasser försökt att strukturera dem på ett sätt som visar lite vad intentionen och behovet är och sen ska man kunna välja utifrån det.  

Johnny Oduya hale center

 

De propagerar inte för att vare sig andas mycket eller lite, utan för att ett visst mål kräver sin stil. Går du till gymmet för att bli stark behöver du göra vissa saker, vill du bli snabb gör du andra saker.  
– Det är upp till dig att välja vad du vill ha ut av det, och det är vårt jobb att supporta det. Inte så dogmatiskt som att ha en idé om vad som är bäst för dig att göra. Sen kan det finnas problematik eller utmaningar och det finns bra eller dåliga sätt hur man kan göra det på, säger Johnny Oduya och lägger till: 
– Vi kan också skapa ett utrymme som är ganska tryggt för att du ska kunna utforska och utvecklas och få support på din egen resa genom andning och självutveckling, vilket är en ganska stor del som händer.  

Han har en lång karriär som elithockeyspelare bakom sig, med många år i världens bästa hockeyliga – NHL i USA. Under karriären testade han mycket för att förstärka sin prestation på isen. Kallbad, olika sätt att äta, sovmönster med mera. Vid något tillfälle testade han även breathwork, men på den tiden förstod han det inte riktigt.  

Vad tror du hade hänt om du verkligen hade förstått andningens betydelse under din idrottskarriär? 
– Hade jag upptäckt det här när jag var i 20-årsåldern hade det helt klart påverkat upplevelsen av min karriär på ett annat sätt. Vad det hade kunnat leda till i output är extremt svårt att säga.  

Ibland kan det också vara svårt att mäta.  
– Det är ibland lite som när man jobbar med näring, det är svårt att veta exakt hur mycket man får ut av det, men jag märkte att jag inte var sjuk lika mycket och hur stor påverkan gör det på min karriär över tid? Jag kanske inte gör fler mål just då, men mitt välmående ökar och jag kanske inte går ner lika djupt i perioder när det inte går bra och när det går bra kanske jag inte svävar iväg lika mycket. Det finns många aspekter som det är svårt att i efterhand mäta.  

Den subjektiva upplevelsen för hur du upplever ditt liv förändras. 
– Det är påtagligt och vi ser det på hale, men hur du ska mäta är svårt. I västvärlden ska vi mäta allting och det tycker jag är bra, jag gillar att tävla och mäta och har inget problem med det. Men å andra sidan finns den här välmåendedelen, din subjektiva upplevelse av ditt liv. Någonting händer, någon blir förbannad och skriker på dig och hur upplever du det? Blir det jättejobbigt eller kan du hantera det? Den delen av livet är också viktig. Det spelar ingen roll hur duktig du är på jobbet om du sen sitter hemma och mår jättedåligt.  

Själv har han alltid haft en känsla av att även om han varit bra tränad har han ändå inte varit i så bra form som han borde. Det är inte förrän på senare år han förstått att det lika mycket är en psykologisk faktor som en fysisk sådan. De värdefulla insikterna kan han nu dela med sig av. 
– Självklart måste du som elitidrottare träna hårt, men det gäller också att träna rätt och vara på en ganska bra plats i dig själv. För du kommer att möta enorma utmaningar och jag tror inte det är någon skillnad där mot hur det ser ut i samhället i stort heller. Vad lutar man sig emot när det kommer utmaningar? Vad har man för verktyg att använda?   
 

Andningen frigjorde stress från 30 års elitidrottande 
Johnny Oduya slutade spela hockey för fem år sedan och under det första året efter karriären blev det mycket breathwork. Han gick utbildningar i ämnet och mycket av stressen som byggts upp av 30 år med elitidrott, började på något sätt släppa från kroppen.  
– Jag började må på ett helt annat sätt än jag gjort tidigare och tänkte: "Jaha, om jag gjort det här i tre månader och jag mår på det här sättet, så här bra, och ingen vet om att man kan göra såhär, varför vet vi inte det här?" 

Det blev startskottet för hale.  
– I början körde vi småklasser för att testa och jag skulle vilja säga att de flesta av dem som kom gillade upplevelsen. Mer eller mindre upplevde jag väl att det var som om någonting sa till mig att jag måste göra någonting med det här. För jag tror det finns ett enormt värde – dels för mig, dels för andra och samhället i stort.   

Vad har ni för vision framåt? 
– Målet är att försöka sprida det här i samhället så mycket som det går. Ett mål är att utbilda instruktörer och göra det på ett väldigt bra sätt så att vi kan få ut fler personer i samhället som kan göra det här överallt. Över tid är det ungdomar, skolor, sjukvård, polis, äldreomsorg… det finns så många användningsområden.  

Tröskeln in i andningen är så pass låg och det är en sådan enkel metod och något alla alltid har med sig oavsett vem man är. Med andningen får man ett komplement till att hantera sig själv i livet och kunna förstå sig själv och sina känslor och saker som händer på ett annat sätt. 

Vad är det första man kan göra? 
– Det första steget är att vara medveten om att det finns ett andetag. Det vanligaste är att man inte tänker på sin andning alls. Det är som att gå in på biblioteket och du aldrig läst en bok tidigare. Ok, wow! här finns det en hel värld. Andningen har ju alltid funnits och i de flesta religioner finns någon form av praktik kring andning. En av mina lärare har hållit på i 40 år och upptäcker nya saker hela tiden. Det är så komplext och så stort, fast det går också att göra väldigt enkelt. Börja bara med medvetenheten och bara observera andetaget. Vad är det som händer när du inte gör någonting?   

Johnny Oduya hale center

 

Andningen kopplad till känslor 
I vardagen kan man lära sig förstå hur andetaget påverkas när det händer olika saker med en. Varje sätt att andas på är kopplat till en känsla. 
– Det är det här som är det intressanta och vi brukar säga att andningen är nyckeln in i nervsystemet. Om jag ber dig sänka din puls med dina tankar så ska du ha tränat ganska mycket för att klara av det. Medan jag kan be dig andas fyra, fem andetag på ett visst sätt och då sänker du din puls. Sen finns det också hormonella delar och det finns många olika saker man kan göra för att påverka signalsubstanserna i hjärnan under lång eller kort tid.   

Kan man styra sig till annan känsla med hjälp av andningen? 
– Den enda formella utbildningen jag  egentligen har är beteendeanalys runt andningsmönster. Där jobbar man med att just kontrollera andetaget, säger Johnny och ger ett exempel: 
– När du kliver ut i gatan och någon tutar på dig får en reaktion och någonting händer med ditt andetag. Det kan vara när du går ut på scenen och ska prata och du märker att din puls går upp och dina andetag förändras och sen triggar det dig att oftast andas för mycket. Där kan man välja att göra någonting. Men det är ännu mer intressant att se vad som händer ännu tidigare i den kedjan, innan du ens går upp på scenen. Det finns många olika steg och följder och hur man kan jobba med det. Vill du ha kontroll över en situation är det enklaste att jobba med andetaget.   

Hur praktiserar du själv andning?  
– Jag försöker göra någonting dagligen, andning eller meditation. Ofta försöker jag göra någon av onlineklasserna vi har, men att gå till studion är alltid den bästa upplevelsen.  

Hur kan man komma igång med en andningsrutin? 
– Rekommendationen jag brukar börja med är att du direkt när du vaknar på morgonen, innan du öppnar ögonen, bara låta kroppen andas som den vill och observera hur den känns just idag. Det tar kanske tre till fem sekunder att göra det. Över tid kommer du märka att när du har sovit dåligt, haft mycket stress eller när du har en annorlunda känsla i kroppen, kommer också din andning bli påverkad av det.  

På samma sätt kan det räcka med att tänka på några få andetag på vägen hem på bussen efter en lång dag på jobbet.  
– Det går absolut att skapa medvetenhet om andningen, säger Johnny Oduya. 

Johnny Oduya hale center

 

JOHNNY ODUYA
Gör Driver hale center i Stockholm – en andningsstudio med klasser och hjälp för människor med olika andningsproblematik, men också utbildningar av instruktörer i breathwork 
Webbsida hale.center 
Instagram @hale.center