Om Riksförbundet Hälsofrämjandet

Foto: istock.com / ClarkandCompany

Välkommen till Riksförbundet Hälsofrämjandet!

Med en helhetssyn på kost, aktivitet och vila värnar Hälsofrämjandet om ett friskare liv för alla . Bland våra viktigaste aktiviteter finns Fredagsfys som med kunskap och rörelse inspirerar till ökad fysisk aktivitet bland barn och äldre, Sockersmart skola där vi informerar om sockrets effekter och visar mer sockersmarta alternativ, samt att vi informerar och värnar om den svenska unika allemansrätten för att vi ser skog och mark som en viktig del av att leva ett friskt liv. Vi arrangerar också inspirerande evenemang och föredrag där vi delar kunskap om allt ifrån kallbad till kombucha.

Hälsofrämjandet är en riksomfattande organisation med kansli på Hälsans hus i Stockholm. Riksförbundets styrelse ansvarar för den övergripande nationella verksamheten inom Hälsofrämjandet.

Kontaktuppgifter
Riksförbundet Hälsofrämjandet
Fjällgatan 23B
116 28 STOCKHOLM
Tel: 08 – 643 05 04
Epost: info@halsoframjandet.se

Kontakt till ordförande med mera, se nedan.

Förbundsstyrelsen

Anette Almström Kovacic

Anette Almström Kovacic, ordförande
anette@halsoframjandet.se

Utbildad lärare i bland annat idrott och hälsa med framgångsrika sim- och friluftslivsprojekt i bagaget. Sedan många år är Anette även ordförande och huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Sandviken, hon har även ett förflutet som ordförande inom idrottsvärlden och ser demokratiska och välgrundade processer som framgångsfaktorer för utveckling. 

Anette har sitt ursprung i Haninge men flyttade till Järbo i Gästrikland 2002 för att med sin familj komma närmare naturen, inte minst Kungsberget där utförsåkning lockade. En mer avslappnad livsstil blev ett plus i kanten och skogarna runtomkring utforskas fortfarande och ger kraft och lugn i vardagen. En fylld frys med svamp, bär och egenodlade grönsaker frampå höstkanten är ett måste. 

Anette har vunnit Sandviken kommuns demokratipris för sitt arbete med skolelever där de i ämnesövergripande projektform försökte påverka kommunen att satsa på mer ekologisk och närodlad skolmat. Insändare, namnlistor, radiointervjuer, olika skrivelser mm mynnade ut i ett medborgarförslag som de själva fick redovisa för ett fullsatt kommunfullmäktige.

MariAnne Bahlenberg

MariAnne Bahlenberg, kassör
Har arbetat med friskvård och hälsa sedan mitten av 1970-talet. Då med kurser i vegetarisk kost, fasta och föreläsningar inom dessa ämnen. MariAnne har bland annat varit på kvinnofängelset Hinseberg och hållit föredrag om näringslära.

I mitten av 70-talet blev hon också medlem i Hälsofrämjandet. Hennes nuvarande förtroendeuppdrag är ordförande i Stockholmsföreningen samt sedan många år kassör inom Riksförbundet Hälsofrämjandet. Tidigare har hon även varit verksam i Örebro.

MariAnne är utbildad Friskvårdsterapeut, Jympaledare, MediYoga-instruktör samt HormonyYoga-lärare. Just nu utbildar hon sig till Energimedicinterapeut inom Skandinaviska Energimedicinskolan för att fördjupa sin väg till den visa kvinnan. Hon leder även mjuk inkännande yoga och planerar kvinnocirklar i sin verksamhet Vila i systerskap.
Ja, så försörjer hon sig som redovisningskonsult också. Och är vinterbadare.

Susanna Almström

Susanna Almström, ledamot
susanna@halsoframjandet.se

Susanna är utbildad Friskvårdskonsulent och Hälsopedagog med inriktning barn och ungdom, även utbildad inom projektledarskap. Hon har under flera år arbetat fram och grundat många hälsoprojekt som drivs via Hälsofrämjandet bl.a. Skolmatslyftet, En sockersmart skola och Fredagsfys Sverige. Hon har även utformat och genomfört olika varianter på lovverksamhet för barn och ungdomar.

Susanna brinner för sitt arbete att inspirera sina medmänniskor, ung som gammal, till en hälsosam livsstil där både kosten, fysisk aktivitet, utomhusvistelse, sömn/vila och relationer får ta plats. Helhet, balans och glädje är viktiga ledord som alltid följer med i alla möten.

Jakob Svensson

Jakob Svensson, ledamot
Jakob är uppväxt i Södermanland men bor numera i Närke och har en dubbel magisterexamen inom biologi och folkhälsovetenskap. Han har ett stort intresse kring företagande och entreprenörskap bland annat med växthusbutiken www.glashusen.se och jobbar även som lärare samt som beredskapsperson inom räddningstjänsten.

Jakob har också tidigare varit engagerad i hälsofrämjandets ungdom och har där varit med och anordnat  aktivitetsveckor och fjällvandringar. Hälsa, odling och friluftsliv är några av Jakobs fritidsintressen.

Elin Parmhed, ledamot
redaktionen@halsoframjandet.se

Redaktör för Hälsofrämjandets medlemstidning Hela Hälsan. Har mångårig erfarenhet av tidningsproduktion, journalistik, foto och formgivning. Som bokformgivare har hon bland annat jobbat med Annelie Pompes böcker Inre lugn och Naturnära äventyr, den svenska versionen av Sharath Jois bok Ageless (där bilden som bakom bokstäverna i titeln för övrigt är fotograferad i Stora sjöfallet), och Mina första 94 år av Herdis Molinder. Förutom att ivrigt leta upp artiklar och personligheter inom hälsa att skriva om, är hon konstnär och har gett ut en egen barnbok: Var är katten? Kurragömma med Duff & Puff.

Växte upp med fotboll och tennis och gick på fotbollsgymnasium innan en fotskada satte stopp för den karriären. Förutom att vara ute och gå tycker Elin om att köra Les Mills-pass hemma i kombination med den utmanande Stretchit-appen – väl behövligt eftersom hon ofta utbrister ”jäklar vad stel jag är” under passens gång.