Fredagsfys Sverige: Med leken som verktyg

Susanna Almström är hjärnan bakom verksamheter som Fredagsfys Sverige, Sockersmart skola och Skolmatslyftet. Med kunskap och väl beprövade pedagogiska metoder hjälper hon människor till en bättre hälsa.

Susanna Almström, Fredagsfys
Foto: Elin Parmhed

Fredagsfys Sverige går ut på att få alla i hela landet att röra på sig mer. Gärna tillsammans med andra under roliga former. Och samtidigt bli sockersmart. Konceptet har under många år utvecklats av hälsopedagogen Susanna Almström, som sedan 2014 jobbar med bland annat Fredagsfys versksamhet med stöd av Hälsofrämjandet.
–  Jag kände tidigt att Hälsofrämjandet stod för det jag stod för, hälsa som en helhet. Plus att det är en nationell förening och jag vill nå hela Sverige, säger Susanna Almström.

Vi har hennes yngsta son att tacka för att Fredagsfys Sverige kom till.
–  Fredagsmys hemma är väl okej, men när det började bli även på fritids så blev det plötsligt dubbla fredagsmys varje fredag. Då kom Fredagsfys till mig.

Då jobbade Susanna på Korpen Haninge. Men hennes koncept gav eko och människor i hela landet hörde av sig.
–  Det var ett bra namn som människor kunde identifiera sig med  –   fredagsfys innan fredagsmys, säger Susanna.

En följdeffekt blev också att Susannas koncept kring att vara sockersmart tog fart ordentligt. Namnet Fredagsfys handlar om fysisk aktivitet, men halva delen av det konceptet handlar just om sockret. Hon kunde smyga ihop det med aktiviteten – fredagsfyset.
–  När jag ville växla upp konceptet gick jag till Kurt Svedros som var ordförande i Hälsofrämjandet då. Han och styrelsen sa ja direkt.

Sedan tidigare jobbade Susanna med Skolmatslyftet inom Hälsofrämjandet. Det var också vägen in i förbundet.

Susanna Almström på Fredagsfys
Foto: Elin Parmhed

2012 och 2013 hade Susanna på halvtid varit på en skola och fått bygga deras hälsosatsning. Det var inte bara rastverksamheten hon utvecklade, utan även vad som serverades i matsalen. Med ledningen i ryggen fick hon tillsammans med personalen förändra kosthållningen på den här skolan. Då hette det inte Skolmatslyftet. Men det arbete Susanna gjorde syntes och nådde bland annat Hälsofrämjandet.
–  Lina, som jobbade på Hälsofrämjandet då, hörde av sig för hon hade fått pengar för att starta upp något som hette just Skolmatslyftet. Det handlade mer om inspirationsföreläsningar för skolpersonal. Hon frågade om inte jag ville ta mitt projekt och sätta in det i Hälsofrämjandet som Skolmatslyftet.

Snacka om socker – från fri till smart

Den andra skolan som hakade på Skolmatslyftet ville även göra någonting åt sockret. Innan dess hade Susanna jobbat mer med själva tallriken, med grönsak-
erna och vilka näringsämnen som är viktiga. Nu var det plötsligt en skola som ville ta tag i det där sockret.
–  Sockret har alltid varit ett stort problem och någonting jag stört mig på att inte vuxenvärlden gjort någonting åt. Att 2014 ens nämna att man måste minska på sockret var verkligen no-no. Jag blev så glad att någon nu ville och vågade.

Hon drog igång arbetet, och blev hotad på nätet.
–  Inte från elever utan från arga vuxna som tyckte det var larvigt. Vi har alltid med oss eleverna när vi förklarar varför. Barn och unga vill veta.

Då hette det Sockerfri skola och ordet ”fri” var provocerande för många. Man kan inte vara helt fri från socker, och det är heller inte tanken.
–  Mitt i natten kom jag på vad det skulle heta: ”Sockersmart skola”. Efter det lossnade det.

Susanna Almström på Fredagsfys
Foto: Elin Parmhed

Vad är det som driver dig?
–  Hur man med enkla, pedagogiska och lekfulla metoder så lätt kan få till förändringar både inom fysisk aktivitet och kosthållning. Bara vi i vuxenvärlden vägleder och utesluter pekfingrar och förbud. Inspiration är min ledstjärna.

Var tror du att det kommer ifrån?
–  När jag växte upp kände jag att samhället var ganska orättvist. Jag har alltid dragits åt att försöka göra skillnad för dem som är lite utanför samhället och har därför valt att jobba på förskola och skola som är en rättvis arena. När jag verkligen började jobba med det här var när jag tyckte att jag hade hittat metoder för att nå dem som ingen annan nådde.

Livligare skolgård för lugnare klassrum

Det var då slutet av 1990-talet och Susanna hade fått jobb på den skola där hon själv gått i Jordbro. Hon slogs snabbt av hur annorlunda det var.
–  Jag ville se bilden av lekande barn, men nu satt barnen stilla, och konflikter på skolgården hängde med in i klassrummen. På min tid kom man in andfådd efter rasten. Nu tog det tio minuter av lektionen bara för att reda ut varenda konfilkt. Det fanns inte längre några gemensamma regler vilket är A och O för att leken ska fungera optimalt och ge glädje.

Susanna började bena ut varför det blivit så och kunde ganska snabbt konstatera att de var väldigt mycket mer stillasittande.
–  Jag började jobba väldigt mycket med rastverksamheten för där kunde jag se effekten av att röra på sig. Leken gör väldigt mycket för barnen. Numera jobbar vi väldigt mycket även med klassrummen och självklart med veckans gemensamma final – fredagsfyset, säger Susanna.

Fredagsfys
Foto: Elin Parmhed

Hur rör du själv helst på dig?
–  Jag går gärna långa rundor i skogen. Springa älskar jag och har alltid gjort. Nu har jag blit inbiten padelspelare också, som så många andra – det är så roligt! På somrarna spelar jag mycket golf. Sen försöker jag styrketräna trots att jag tycker det är för långsamt och tråkigt. Men jag vet att det är bra för mig och gör det för att jag måste.

Vad är viktigast – kost, att röra på sig, eller sömn?
– Sömnen är viktigast för mig. Om vi inte sover är det så många mekanismer i kroppen som inte lagas. Sen kommer kosten och sen rörelsen. Men alla tillsammans är väldigt viktiga.

Hur ser din egen sömn ut?
–  Som utpräglad kvällsmänniska jobbar jag bäst sent på kvällen för då är min hjärna som klarast. Men jag är också noga med att vila och sova mina timmar.

Oavsett om det gäller sömn eller kost tror Susanna på att följa sin egen rytm.
–  Människor är inte gjorda för att äta på samma sätt och jag tror inte på att tvinga barn och ungdomar att alla ska äta frukost klockan sju på morgonen innan de går till skolan. Elever ska kunna få ta med sig exempelvis en smoothie eller smörgås till skolan och äta där, tycker jag.

”Det var ett bra namn som människor kunde identifiera sig med – Fredagsfys innan fredagsmys."

När äter du själv frukost?
– Det jag äter nu klockan elva är det första jag äter för dagen. Jag är inte hungrig när jag vaknar. Men det innebär också att jag förskjuter mina mål. Det är viktigt att följa sin egen dygnsrytm så gott det går.

Vad äter du själv helst?
–  Människor omkring mig säger att jag är extremt hälsonördig i min kost. Jag äter mycket grönt, älskar smoothies och gröna drinkar, försöker äta balanserat. Men jag tror inte på förbud och tar gärna en chokladbit när det bjuds.

Vad är din filosofi kring kosten?
–  Att man ska äta det som känns bra för en själv, att man är mer lyhörd och känner in hur kroppen reagerar på olika livsmedel. Men också viktigt att man ser till att man får i sig alla näringsämnen och mycket från den gröna världen med bär och grönsaker och lagom med hela frukter, säger Susanna Almström.

Fredagsfys

OM FREDAGSFYS

Susanna Almström är hjärnan bakom Fredagsfys, Sockersmart skola och Skolmatslyftet. Hon arbetar med alla sina tre koncept inom Hälsofrämjandets verksamhet. Till sin hjälp har hon Emelie Johansson. Tillsammans jobbar de mot flera kommuner, arbetsplatser och skolor från förskolan upp till gymnasiet. Det innebär allt ifrån föreläsningar och utbildning, till rolig rörelse för såväl barn som äldre.

Mer information www.fredagsfyssverige.se och www.sockersmart.se
Kontakt Susanna Almström susanna@halsoframjandet.se

OM SUSANNA ALMSTRÖM

Gör Arbetar på Hälsofrämjandet där hon driver Fredagsfys Sverige, Sockersmart skola och Skolmatslyftet tillsammans med sina kollegor.
Bakgrund Förskolelärare, friskvårdskonsulent, hälsopedagog, bland annat.

Artikeln tidigare publicerad i Hälsofrämjandets medlemstidning Hela Hälsan, nummer 1/2022.