Ordföranden har ordet: Cheerleading till frukost

"Ett Sverige med Fredagsfys före fredagsmys, ökad folkhälsa och livsglädje är en vision. Att varenda kotte ska vakna helst varje dag utsövda och pigga för att ta sig an dagens alla utmaningar."

Anette Kovacic Almström
Anette Almström Kovacic. Foto: Elin Parmhed

Målet med Hälsofrämjandet 2.0 är att mixa nytt och gammalt, ha viljan att utvecklas och att hitta nya vägar för att engagera till en hälsosam livsstil. Vi har kommit en bra bit på vägen. Våra projekt Fredagsfys och Sockersmart skola engagerar redan tusentals till rörelseglädje och hälsosammare kostval. Men vi är långt ifrån klara.

Härom veckan var det stor hälsomässa i Stockholm – Allt för hälsan – där vår monter var en av de mest välbesökta. Stolt är det minsta jag kan säga att jag är. Vi mixade gammal hederlig informationsmonter med olika skrifter, information och provsmakande av allehanda nyttigheter, med nyskapande sockerskola och tävlingsutmaningar. Våra härliga inspiratörer och informatörer, i form av tonåringar, pensionärer och allt där emellan, visade vad Hälsofrämjande 2.0 är. Så häftigt!

Hälsa i ur och skur
Fredagsfys Sverige är vårt i särklass största projekt och det har vi nu för avsikt att vidareutveckla både genom nya målgrupper och med en riktad friluftssatsning. Vad sägs om Fredagsfys med Hälsofrämjandet i ur och skur? Om allt går som tänkt så kommer vi att under 2023 utbilda, inspirera och stötta ledare i att arrangera lokala utomhusaktiviteter varje fredag. Landet runt och året om. Ett Sverige med Fredagsfys före fredagsmys, ökad folkhälsa och livsglädje är en vision. Att varenda kotte ska vakna helst varje dag utsövda och pigga för att ta sig an dagens alla utmaningar. Våra allra yngsta på förskolor landet om är riktiga föredömen att bygga vidare på, men tänk att även få fler lika nyfikna och aktiva som Gunnar 102 år som på ett av våra Fredagsfys-engagerade äldreboenden glatt konstaterade: "Om man fick dansa cheerleading före frukost varje dag skulle alla dagar vara bra!" 

Som nytillträdd ordförande är mitt främsta mål att få till en väl fungerande, målmedveten och utvecklande styrelse med Sveriges hälsa för ögonen. Och vet ni vad? Vi har redan nått väldigt långt i det. Styrelsen består av människor i spridda åldrar, med olika livs- och yrkeserfarenhet, olika personligheter och kompetenser som drar åt samma håll. Visst blir diskussionerna livliga ibland, men att då pausa en fråga för lite mer eftertanke och research är ett lyckat koncept. Trots allt så kommer vår vision om en befolkning med balans mellan hälsosam kost, vila och fysisk aktivitet leda oss vidare. Det är jag helt övertygad om.

Med det sagt önskar jag er en god, vilsam och hälsosam god jul och ett än mer hälsosammare gott nytt år!


Anette Almström Kovacic 
Ordförande
anette@halsoframjandet.se

Artikeln har tidigare publicerats i Hälsofrämjandets medlemstidning Hela Hälsan, nr 4/2022.