Anette Almström Kovacic: Handbroms, gas och hälsofrämjande framåtanda

Anette Kovacic Almström
Anette Almström Kovacic. Foto: Elin Parmhed

En intensiv vår och försommar i högsommarvärme närmar sig sitt slut. Årsmöten, förbundsmöten, årsstämmor och kongresser har avlöst varandra. Många kloka beslut har fattats en del roliga och utvecklande, en del mer bromsande. Det är däremot inte bara av ondo, att dra i handbromsen är bättre än dito nöd.

Inom Hälsofrämjandet har vi under några år expanderat vår verksamhet, inte minst Fredagsfys och denna tidning, dessvärre har inte intäkterna hållit riktigt samma fart och vi har nu därför nödgats sakta ner lite. Bland annat kommer denna tidning att gå över till en digital variant och kansliet moderniseras och anpassas efter dagens möjligheter till tidsbesparande arbetsmetoder. Som medlem hoppas vi du ser det som sund ekonomisk hållning. Förbundsmötet valde även att bibehålla samma låga medlemsavgifter som nu, det fattades även beslut om fler medlemsmöjligheter, inte minst för att kunna få fler barn och unga som medlemmar. 

Vi har jobbat hårt för att få in olika bidrag för att inte behöva skära i våra aktiviteter och än så länge håller det. Vi har under våren genomfört en utbildningshelg med Fredagsfys i ur och skur med Hälsofrämjandet, samt haft en uppföljande träff med de som utbildade sig under 2023. Nytt datum för hösten är inte helt klart än, men håll ögonen öppna om du missat de tidigare tillfällena. 

Även i år är vi ett gäng som åker till Visby under Almedalsveckan och representerar Hälsofrämjandet. Nytt för i år är att vi i samarbete med Svenskt friluftsliv ska hålla i ett eget seminarium på temat "Har kunskap om Allemansrätten blivit en klassfråga?" Vi kommer att berätta om två av våra lyckade projekt i olika utanförskapsområden med att nå barn och deras familjer till ett rikare friluftsliv och kunskap om allemansrätten. Torsdag 27 juni klockan 14.30–15.15 hör ni oss på Hästgatan 13 i Visby.  

Dagen innan, onsdag 26 juni, befinner vi oss i en egen monter hela dagen. Preliminärt plats 314 – kom gärna förbi och säg hej, ställ en fråga eller kom med dina tankar och idéer för ett ännu bättre hälsofrämjande arbete. Med oss har vi piggt humör, massor av energi, information om allt som är på gång inom förbundet och säkert en och annan tokig överraskning. Fredagsfys-gänget är ju med och då går det aldrig att veta vad som väntar. 

Med det sagt ska jag strax stänga ner datorn för att ge mig ut i mina rabatter och fortsätta med vårens allra trevligaste syssla, att med bara händer, i anletes svett och ett och annat ryggknak jorda för sommarens blomsterprakt och höstens grönsaksskördar. Nytta med nöje i samklang med naturen – kan det bli bättre? 

Ha en underbar sommar så hörs vi vidare i höst!   

Anette Almström Kovacic 
Ordförande Riksförbundet Hälsofrämjandet
anette@halsoframjandet.se