Elba Pineda Gustafsson: Med fjädrande stavar och passion för hälsa

Hon är från El Salvador, var länge dansare i Spanien, men bor sedan många år i Sverige där hälsa blivit hennes liv. Vi hängde med Elba Pineda Gustafsson till Gärdet i Stockholm där hon varje vecka tar ut seniorer på allsidig träning i naturen.

Elba Pineda Gustafsson
Foto: Elin Parmhed

Den första man möter när man blir ny medlem i Riksförbundet Hälsofrämjandet är Elba Pineda Gustafsson. Hon jobbar några timmar i veckan på kansliet i Hälsans hus på Södermalm i Stockholm. Hon anordnar även aktiviteter för medlemmar och såklart hennes huvudnummer "Allsidig träning i naturen" för seniorer som hon kör varje tisdag klockan 11–13 från mitten av januari till mitten av juni och mitten av augusti till mitten av december. Det har hon gjort i 16 års tid, sedan ett par år inom Hälsofrämjandets verksamhet.
–  Grejen med stavgång är att man får en allsidig träning. Vi går, tränar kondition, men även styrka och rörlighet, säger Elba Pineda Gustafsson. 

Stavarna hon använder har en fjäder som ger en slags pumpfunktion. De blir till ett träningsredskap som kan mer än vanliga stavar. 
–  De förbättrar kroppshållningen när man går med dem. Man känner av svikten och då reagerar hjärnan och aktiverar en massa små muskler som ska hålla dig upprätt. Vanliga stavar ger dig inte bättre balans, men eftersom svikten i pumpstavarna aktiverar alla de små musklerna, förbättras din balans varje gång du går med dem.

Elba Pineda Gustafsson
Elba Pineda Gustafsson med sina pumpstavar på ett träningspass på Djurgården i Stockholm. Foto: Elin Parmhed

Varför brinner du för stavgång?
–  Det är inte bara en promenad med stavar, det är allsidig träning också. Dessutom är det skonsamt för knän och höfter och passar även dem som har problem med artros. 

Elba jobbar med Osteoporosföreningen och har tagit fram ett stavgångsprogram specifikt anpassat för osteoporotiker. Eftersom hon haft god kontakt med uppfinnaren av just de här stavarna, har hon kunnat vidarebefordra önskemål. Med tanke på just osteroporotiker, som kan ha problem även med händerna, utvecklades en särskild handske som avlastar.

En annan utveckling är ett fjäderlås som justerar hur mycket stavarna pumpar.  Den som är orolig för balansen kan därför börja med mindre svikt och med tiden öka den i takt med att deras balans förbättras.
–  Självförtroendet stärks och känslan är fantastisk när de till sist inte behöver något lås alls. 

”För mig är naturen grundläggande, det är där vi ska vara, det är där vi kommer ifrån."

Intresset för kost växer
Elba Pineda Gustafsson föddes på landet i El Salvador. De var fattiga och åt mest grönsaker. Rörelse var en naturlig del då de fick gå eller springa överallt. 

När hon flyttade till Spanien som 18-åring hade hon plötsligt tillgång till mycket mer mat av olika slag. Och fick problem med magen. Läkarna hittade inget fel, men till sist fick hon rådet att bara äta kokta grönsaker.
–  Intresset för hälsa har börjat med att vara för min egen skull. Delvis kosten, men jag var dansare till 35-årsålder och där fanns en gemenskap. Jag vande mig vid att vara beroende av andra och att hjälpa andra människor. Det blir naturligt att sen fortsätta jobba med det.

Hon utbildade sig till tränare och var i stort sett klar när hon träffade sin svenske man i Spanien och flyttade till Sverige. 
–  Hösten var min entré till den svenska naturen och det var så vackra färger. Jag blev salig. 

”Hösten var min entré till den svenska naturen och det var så vackra färger. Jag blev salig."

Stavgångsgrupp på Djurgården

Vad är naturen för dig?
–  För mig är naturen grundläggande, det är där vi ska vara, det är där vi kommer ifrån, säger Elba och fortsätter:
–  Allt som man gör ute i naturen är bra. Inte bara den fysiska aktiviteten, utan det är också bra för det psykiska.

I Sverige kom Elba i kontakt med allemansrätten.
–  Här kan man knalla runt nästan överallt. Allemansrätten är fantastisk och jag brinner verkligen för den. I Latinamerika eller i Spanien finns inte det här, där kan man bli skjuten om man traskar in på privat mark. 

Leds tillbaka till hälsan
Trots att kost och hälsa var ett stort intresse och Elba hade en utbildning som tränare med sig i bagaget när hon kom till Sverige, kom det att dröja innan hon började jobba med det här.

Problemen med hälsan kom tillbaka med all ny mat som hon blev introducerad för. Hon behövde inte heller längre tänka på dansarens linjer, utan kunde äta vad som helst. Förutom att hon började må dåligt igen. 
–  Jag hade ett konstgalleri i ett par år, och startade sedan en restaurang och efter det ett kafé och sedan ytterligare ett kafé, men jag blev bara sämre och sämre och kroppen började säga ifrån. Det var stressigt och jag sa till min man att det var dags att sälja verksamheten.

Samtidigt såg hon en artikel om att utbilda sig till kostrådgivare. Cirkeln var på väg att slutas. Elba hoppade på utbildningen och började gå tillbaka till det hon tidigare lärt sig om kost och hälsa. Började rehabilitera sig själv och gjorde om sin firma till Form och hälsa där träning och kostrådgivning stod på menyn istället för slit och släp av tunga lådor. Kaféet på Tennisstadion blev en lokal där Elba träffade sina klienter. 
–  18 år har jag varit igång och jag har inte ångrat mig, säger Elba.

ELBA PINEDA GUSTAFSSON

Gör Driver egna hälsoföretaget Form och hälsa med lokal intill Gärdet och jobbar även deltid på Hälsofrämjandets kansli 
Bor I Stockholm 
Bakgrund Uppväxt i El Salvador, flyttade till Spanien som 18-åring där hon var dansare till 35-års ålder, gifte sig sedan med sin svenske man och flyttade till Sverige där hon drivit både restaurang och två kaféer, men sedan 18 år är egenföretagare inom hälsa. 
Älskar Naturen, fjällen och allemansrätten 
Webbsida formochhalsa.se 
Instagram @formochhalsa