Borsta tänderna på tio sekunder

Tandborstningen blir bara smartare och smartare och ny teknik gör att det snart kommer gå rysligt fort också. Vi har spanat in två gaddrenande nyheter som banar väg för bättre tandhälsa.

De elektriska tandborstarna har varit smarta länge, eller i alla fall pratat om smarta funktioner. Det kanske kan tyckas märkvärdigt att alla prylar ska vara smarta idag och använda AI (artificiell intelligens), men är det något områden som det är särskilt viktigt för så är det kanske just hälsa och i synnerhet tandhälsa som är viktigt för hälsan i stort.

Tänk om tandborstningen gick så fort att du knappt märkte av det. Inget surr eller borsta, borsta, borsta. Franska Y-Brush kan ha löst det. Deras Y-formade tandborste gör tänderna rena på bara tio sekunder.

Y-brush
Y-brush.

Redan för två år sedan visade de upp en första variant av den Y-formade borsten. Nu har de presenterat en vidareutveckling som har borst på såväl ovan- som undersidan. Basen på den nya borsten har dessutom blivit lite rejälare för att stå stadigare när den inte används.

Nya Y-brush har sex olika program för borstning, som till exempel ett för den med känsligt tandkött, ett program som polerar och ett som ska vara för att ge vitare tänder.

Nuvarande Y-tandborsten kostar runt 130 euro, motsvarande cirka 1341 kronor. Nya Y-Brush har ännu inget pris eftersom den fortfarande är en prototyp.

Oral-B iO10
Oral-B iO10 

Bli guidad genom borstningen med hjälp av AI
Nya Oral-B iO10 vill också göra tandborstningen smartare. Den kommer med något de kallar iOSense som är en ny separat enhet. Den guidar dig genom borstningen med hjälp av AI. Det innebär bland annat att den talar om när du ska borsta med hjälp av en inbyggd timer och en Wifi-klocka.

Med hjälp av intuitiva ljus berättar iOSense också var du ska borsta för att du inte ska missa några områden. Du får också hjälp hur du ska borsta – i appen som medföljer kan du hålla koll på dina mål och få personlig feedback efter varje borstning.

iOSense fungerar också som en magnetisk laddare som laddar tandborsten på tre timmar.

Tandborsten verkar komma ut på marknaden i höst, och har än så länge inget pris. Föregångaren kostar lite mer än 2 000 kronor.

Artikeln tidigare publicerad i Hälsofrämjandets medlemstidning Hela Hälsan, nummer 1/2022.