Ann Fernholm synar fejkmaten i ny bok

Hennes bok om vad sockret gör med våra kroppar blev en bästsäljare. Nu är hon aktuell med sin femte bok. I Fejkmaten – så blir vi vilseledda granskar Ann Fernholm den moderna livsmedelsindustrin.

Ann Fernholm
Ann Fernholm. Foto: Eva Lindblad

I Fejkmaten tar Ann Fernholm ett helhetsgrepp på livsmedelsindustrin och inför frånsatser som ett nytt begrepp. Hon ställer sig frågan vad som händer när välgörande ämnen som vi behöver för att må bra försvinner ur maten när den processas?

Den moderna livsmedelsindustrin är under Ann Fernholms lupp när hon listar de vanligaste ingredienserna i vår mat. Listan visar att över hälften utgörs av ren stärkelse, socker, tillsatser och andra ultraprocessade ämnen. Ann blottlägger hur företagen marknadsför sina varor som nyttigare än vad de egentligen är.

Fejkmaten av Ann Fernholm

Hennes öppna brev till olika livsmedelsföretag har i flera fall lett förändringar. Vit choklad får till exempel inte längre marknadsföras som ”yoghurt” i naturgodishyllan, och havredryck får inte längre beskrivas som ”osötad”.

Fejkmaten är Ann Fernholms femte bok. Tidigare har hon bland annat gett ut Ett sötare blod där hon undersöker vad socker gör med våra kroppar.

Ann Fernholm disputerade i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet och har arbetat som vetenskapsjournalist i 20 år, bland annat för DN, SvD, SVT, Fokus och Forskning & Framsteg. Hon utnämndes till årets vetenskapsjournalist 2010.

Fejkmaten kommer ut den 25 mars 2022 med ISBN-nummer 9789127173583.

Hon delar också med sig av sina tankar och sin kunskap på annfernholm.se

Artikeln tidigare publicerad i Hälsofrämjandets medlemstidning Hela Hälsan, nummer 1/2022.