Alla kan lyckas med en smart mini-trädgård

Appkontroll av ljuset, automatisk vattning och anpassade näringsämnen – numera behöver du inte gröna fingrar för att kunna odla dina egna tomater och sallad. Smart garden 9 pro är en odlingslåda du kan odla i året runt. Inomhus.

Odlingslådor med automatik för bevattning och ljus blir allt mer populära. Men hur smarta är de? Och är det verkligen så enkelt som de säger? Vi har testat Smart Garden 9 Pro från Click and grow som nu finns tillgänglig att köpa i Sverige. 

För att komma igång behöver man bara montera några få delar, sätta i växt-
kapslarna, tillsätta vatten och koppla in apparaten i väggen. Det tar oss cirka fem minuter att börja odlandet av basilika, sallat och gula små tomater – tre sorter som följer med på köpet. 

Jorden i växtkapslarna innehåller inga skadliga kemikalier, vattentanken på fyra liter ska räcka en månad och LED-belysningen är energieffektiv och drar endast 13W ström. 

Belysningen kan man styra antingen via en kontroll ovanpå ljusrampen eller via en app som kopplas till odlingslådan via bluetooth. Det går till exempel att ställa in ett schema för belysningen så att du till exempel inte möts av strålkastare mitt i natten. Appen innehåller även information om när odlingen startade och när det man odlar beräknas vara färdigt att skörda.

Måste man använda deras växtkapslar?
Det finns mer än 50 färdiga kapslar med allt ifrån salladssorter till örter att välja mellan, men det går också att använda egna frön. Det har vi däremot inte hunnit testa ännu. 

Funkar det? 
Det är något visst med att skörda det man själv odlat – smaken blir på något sätt förhöjd och för en odlingsnovis är det häftigt att äntligen lyckas med annat än krasse. Har du tidigare inte lyckats odla på traditionellt vis kan vi rekommendera att testa en smart odlingslåda där du inte behöver tänka på vatten eller belysning.

Är det värt pengarna?
Smart garden 9 pro kostar cirka 3 000 kronor, därtill tillkommer att köpa egna fröer eller Click and grows växtkapslar förutom de nio kapslar som medföljer. Vill man veta att det man äter inte är besprutat så är egen odling att föredra. Och går det inte med vanlig odling så är en smart odlingslåda ett bra alternativ. Å andra sidan kan man köpa en hel del ekologiska grönsaker för pengarna.

Artikeln tidigare publicerad i Hälsofrämjandets medlemstidning Hela Hälsan, nummer 2/2022.