Ny ordförande och medlemsprogram våren 2024

Foto: Basil James på Unsplash

Ny ordförande i Hälsofrämjandet Stockholm

Hälsofrämjandet i Stockholm valde på årsmötet i februari fram en ny ordförande för Hälsofrämjandet i Stockholm. Åsa S Jansson har i stort sett hela sitt yrkesliv arbetat inom rättsväsendet.

Vad fick dig att tacka ja till rollen som ordförande i Hälsofrämjandets Stockholmsförening?
– Jag har varit aktiv inom föreningslivet under alla år men i olika roller. Som barn åkte jag skidor, skridskor och gick på Mulleskola. Som vuxen har jag engagerat mig på min arbetsplats exempelvis såsom ordförande i konstklubben och privat som ordförande i bostadsrättsföreningen m m. Jag har vuxit upp i en familj där min pappa, Kurt Svedros, hade ett stort engagemang för hälsa och Hälsofrämjandet. Jag har följt hans arbete från sidan och de frågor han engagerat sig i har vi alltid pratat om och det har skapat ett stort engagemang även hos mig vad gäller hälsa, hälsofrämjande aktiviteter och hälsofrågor. Balansen mellan att äta hälsosamt, röra på sig, vara ute i naturen och samla kraft har alltid varit viktigt för mig och jag tänker att den mixen är viktigare nu mer än någonsin med tanke på det höga tempot som är ute i samhället och det växande problemet med att många både unga och äldre mår dåligt på olika sätt.

Vad tänker du om Hälsofrämjandet Stockholms väg framåt?
– Jag tror vi kan skapa bra förutsättningar för våra medlemmar genom att erbjuda bra och intressanta aktiviteter och webbinar och att vi på sikt kan växa som förening. Jag tänker att vi behöver arbeta för att öka hälsomedvetandet i samhället avseende mat, motion, mental hälsa och miljö för att kunna vara med och bidra till en ökad folkhälsa med en mer hållbar livsstil och helhetssyn.

 

VÅRENS PROGRAM 2024

Programpunkter i april
12 april – Historievandring i Hagaparken
19 april – Hjärnträning med Rolf Oxalaryd i Lill-Jansskogen
25 april - Digital föreläsning om vagusnerven

Programpunkter i maj
1 maj – Kvällsvandring med historiska inslag
7 maj – Seniorfest i Kungsträdgården
16 maj – Lymfpromenad
18 maj – Sorgbearbetning och må bra-vandring Nytt!
23 maj – Lymfpromenad
25 maj – Hälsomässan Södermalm Nytt!
30 maj – Lymfpromenad

Mer information om aktiviteterna ovan hittar du nedan.

Programpunkter i maj (mer info senare)
1 juni – Örtvandring med Lina Wirén
6 juni – Slussens dag
11 juni – Årlig picknick med stavgångsgänget – alla välkomna
15 juni – Utflykt till Velamsunds vingård
18 juni – Terminsavslutning vid Rosendals trädgård

Som medlem deltar du utan kostnad i de flesta av våra aktiviteter. Icke medlem betalar 250 kr. Anmälan till carina@halsoframjandet.se eller 073-9807933 om inget annat anges. Ange ditt namn, mail/mobil samt vilken aktivitet du vill delta i när du anmäler dig. OBS! Vi behöver din anmälan senast 5 dagar innan aktiviteten äger rum.

Frågor om ditt medlemskap skickas till kansliet info@halsoframjandet.se

Vill du bli medlem i Hälsofrämjandet klicka här!

 

Linnea Sally


Historievandring med konsert i Hagaparken
MED LINNEA SALLAY
Fredagen 12 april kl 11.00–14.00
Samling Vid Norra grindarna kl 11.00
Ta sig dit Flera bussar går till Haga norra
Tänk på Kläder efter väder, vatten, stavar om du vill och något att sitta på

Under vandringen får vi lära oss om Hagaparkens unika byggnader, bland annat Koppartälten, Orangeriet, Gustav III:s paviljong, Haga Slott och Ekotemplet. Även resterna av ett jätteslott som Gustav III planerade. För den som önskar vandrar vi upp i skogen och tar en titt på stengrunden.

Vår ciceron är Linnea Sallay som avslutar vandringen med en konsert i Ekotemplet. Linnea är mezzosopran, violinist och auktoriserad Stockholmsguide. Hon bjuder på en 30 minuters konsert med både sång och fiol. Vi får höra musik med anknytning till platsen, bland annat Carl Michael Bellman, Joseph Martin Kraus och sångarprinsen Gustav. OBS! Om du har svårt att stå eller sitta i gräset är det bra om du tar med någon typ av campingstol. Det finns bara ett begränsat antal på platsen.

Efter avslutat konsert, och för de som vill, vandrar vi därefter till Koppartältet för en gemensam fika och för att diskutera upplevelsen.

Mer info Elba Pineda Gustafsson 070-734 62 01

Lill-Jansskogen

 

Hjärnträning i Lill-Jansskogen
MED ROLF OXALARYD
Fredagen 19 april kl 11.00–14.00
Samling Vid hörnet Stadion och Sofiahemmet, Valhallavägen 91, kl 11.00
Ta med dig Två par strumpor, vatten, gärna stavar och kläder efter väder

Life Kinetik är en rörelsebaserad hjärnträning som kan förbättra din hälsa, prestation och livskvalitet. Det är en träningsmetod som kombinerar ovana rörelser, tänkande och uppfattningsförmåga på ett strukturerat och lustfyllt sätt.

Att träna Life Kinetik ger fördelar för både unga och gamla i många olika sammanhang. Målet med träningen är att kunna använda en större del av hjärnans potential för att må och prestera bättre i det dagliga livet. Det är därför träningen används inom idrotten, på skolor, på äldreboende, på arbetsplatser och av personer med funktionsvariationer.

När vi träffas testar vi olika övningar som man sedan kan träna vidare på hemma. Du kommer att få med dig ett helt träningsprogram för att förbättra dina synapser.

Tränare är Rolf Oxalaryd som har många års erfarenhet att arbeta med utveckling och utbildning. Han är certifierad Life Kinetik-coacher i Sverige.

Efter träningspasset vandrar vi i Lill-Jansskogan och tar en fika tillsammans.

Vagusnerven
Foto: Basil James på Unsplash

 

Digital föreläsning om vagusnerven öppen för alla medlemmar
MED MARIANNE BAHLENBERG
Lördag 25 april kl 18.30–20.00
Var Zoom, länk skickas vid anmälan

Vagusnerven är den underbara skvallerbyttan, vår kommunikatör som förmedlar information mellan våra inre organ och vår fantastiska hjärna. Aktivering av vagusnerven kan öka ditt välmående och främja din hälsa. Saker som är bra för vagusnerven är till exempel enkla andnings- och  avslappningsövningar, vara ute i naturen och faktiskt att sjunga, vilket aktiverar halsens muskler. Särskilt nynnande med stängd mun kan vara ett effektivt sätt att aktivera vagusnerven.   

Lär dig mer om vad vad vagusnerven är och vad du kan göra under den här digitala föreläsningen med MariAnne Bahlenberg.  

Föreläsningen är öppen för medlemmar över hela landet.

Kungsträdgården

 

Kvällsvandring med historiska inslag
UPPTÄCK KUNGSTRÄDGÅRDEN
Onsdagen den 1 maj kl 18.00
Samling vid Karls XII:s staty 17:45.

Kungsträdgården har anor sedan 1400-talet och har varit och är en av stadens allra viktigaste mötesplatser. Även kallad ”Stockholmarnas vardagsrum”. Här har promenerats, spatserats, flanerats och här har man visats upp sig, roat sig och ätit gott. Häng med på en underbar historia bland krogar, kungar och kålrötter och upptäck Kungsträdgården!

Turen inleds vid Karls XII:s staty och tar upp hela hela Kungsträdgården med omgivande bebyggelse. Peter Frisk berättar bland annat om Operakällaren, Operabaren och om ett litterärt mord vid vattenbutiken. Vi glider in på Västra Trädgårdsgatan med Drottning Kristinas Lusthus, Lilla Sällskapet, Finska residensen i de Geers palats, Tändstickspalatset, Karl XIII och ”Vickan”, Blanches salonger och Molins fontän där man kan slå sig ner i en lugn och rofylld oas. Peter berättar om alla bankpalats på östra sidan om trädgården, Tehuset och almarna som ännu står kvar omgivna av välklippta häckar, rosor, prunkande rabatter, gröna gräsmattor samt Jakobs kyrka och Hamngatans gytter.

Kläder efter väder och gemensam fika för den som vill efteråt.

Seniordagen

 

Vårens seniorfest i Kungsträdgården
INSPIRATION OCH FRAMTID FÖR SENIORER
Tisdagen den 7 maj kl 10.00–16.00

Seniordagen i Kungsträdgården blir en härlig dag som inspirerar till en trevligare vardag och en bättre framtid för seniorer. Med en stor utställning av spännande företag, föreläsningar och aktiviteter hoppas vi att ni också kommer att besöka Hälsofrämjandet Stockholms monter.

Vi ställer ut tillsammans med BungyPump som lottar ut ett par Bungy Pump Walkathlon (värde 1000 kr). Med denna gåstav kan du lätt växla mellan stum och fjädrande samt själv välja 4–10 kg motstånd.Kom till vår monter så visar vi hur du skall göra för att vara med i utlottningen. Passa då också på att smaka Elbas goda kombucha.

Vår sponsor BungyPump håller även ett trängningspass med stavar, kom gärna och delta plats (Lilla scenen) utanför tältet, vid 13:00-tiden, exakt tid kommer senare i det officiella programmet.

I samband med denna mässa samt kommande så söker vi volontärer som vill hjälpa till i vår monter och serva våra besökare. Anmäl ditt intresse till carina@halsoframjandet.se

 

Person går på stock i skogen
Foto: Photo by Jon Flobrant på Unsplash

 

Introduktion till lymfpromenader vid tre tillfällen i maj
MED SUSANNE BARKVIK
16, 23 och 30 maj kl 10.30–12.00
Mötesplats Brofiket vid Långholmsbron 
Kläder efter väder och gärna en vattenflaska

Lymfpromenad är ett träningsprogram som man kan göra samtidigt som man är ute och går och är ett mycket effektivt träningskoncept gällande lymfflödet. 

Introduktionen ges vid tre tillfällen separerade från varandra och består av en kortare föreläsning om hur lymfsystemet fungerar och vad som kan hända när det inte fungerar optimalt. Du får även lära dig öppningsceremonin som är viktigt för att få igång själva lymfsystemet.

Du kommer att förstå hur och varför lymfsystemet fungerar som det gör och vad du kan göra för att aktivera det. Efter att du lärt dig lymfsystemets grunder är det lättare att förstå vad en hel lymfpromenad kan göra för ditt välmående och öka aktiviteten i ditt immunförsvar.

En lymfpromenad tar inte mer än 25 minuter av din vanliga promenad och man ska bara utföra den tre gånger per vecka. Men du behöver lära dig hur och varför det är så otroligt effektivt. 

Mirakelkur för själen

 

Sorgbearbetning och må bra-vandring
NATURENS LÄKANDE KRAFTER
Lördagen den 18 maj kl 12.00–16.00
Samling Slussen kl 12.15 och åker med buss 444 kl 12.21 till busshållplats Telegramvägen
Kläder efter väder, ta med vattenflaska, matsäck och något att sitta på, gärna stavar för den som vill

Ylva Wegler är en framstående hypnoterapeut, coach, sorgbearbetare och projektledare för den högaktuella bokserien Mirakelkur för Själen, som är en samling av sanna och extraordinära berättelser som tar oss med på en resa genom livets magi och mysterier. Genom nära-döden-upplevelser, bönesvar, healing av det omöjliga och oväntad hjälp från andra sidan, får vi en unik inblick i den otroliga värld av mirakler som omger oss.

Under denna interaktiva föreläsning kommer Ylva Wegler att guida oss genom övningar och reflektioner för att fördjupa vår förståelse för oss själva och vår omvärld. Det är en unik möjlighet att få med sig verktyg för personlig utveckling och välbefinnande, samtidigt som vi får chansen att koppla av från vardagens stress och låta naturens skönhet omfamna oss.

Hälsomässan och Hälsofrämjandet

 

Inspireras på Hälsomässan Södermalm
HÄLSOFRÄMJANDET STOCKHOLM PÅ PLATS
Lördagen den 25 maj kl 12.00–16.00
Plats Katarina bangata på Södermalm

Mässan vänder sig till dig med ett intresse för hälsa, kost, skönhet, andlighet och personlig utveckling. Mässan bjuder på spännande utställare med produkter och tjänster på ämnet, underhållning och ansiktsmålning för alla åldrar.

Katarina bangata sträcker sig från Götgatan 71 vid Skatteskrapan till Vintertullstorget nära Hammarby sjö. Följ stegen på denna vackra gata och upptäck allt från underhållning och ansiktsmålning till prova-på-behandlingar och smakprover.

Hälsomässan på Södermalm är gratis att besöka.

Stavgång i Stockholm
Foto: iStock.com / vm


Stavgångsvandring Djurgården runt
ALLSIDIG SENIORTRÄNING I NATUREN
Varje tisdag kl 11.00
Samling Rio-Träffen, Sandhamnsgatan 4–6

Elba Pineda Gustafsson, utbildad FaR- och Naturvägledare, fortsätter med den populära stavgångsvandringen runt Djurgården. Stavgång ger dig förbättrad kondition, förhöjd syreupptagningsförmåga, ökad lungkapacitet samt bättre kroppshållning och balans.

Deltagande sker utan kostnad för alla. Ingen föranmälan behövs.
För mer information om stavgången, kontakta Elba på 070-734 62 01