Lina Lanestrand: Med vetskap om den inre kraften hos var och en

Hon har egentligen aldrig valt vägen själv, den har visat sig och hon har följt med.  Möt Lina Lanestrand, som med energimedicin hjälper människor och företag komma i kontakt med sin egen energi.

Lina Lanestrand fotograferad av Jessica Lund
Lina Lanestrand fotograferad av Jessica Lund.

Som för många andra började Lina Lanestrands arbete med hälsa med ohälsa. Inte hos henne själv, men hos sonen som tidigt hade besvär med astma, allergier och nedsatt immunförsvar. Lina behövde lösa koden för att kunna läka honom. När de flyttade från ett torp – där de med varierat resultat försökte odla själva – till en villa fick de tag på en ekobonde. Fler blev intresserade och de startade en ekokasse med ekologiska och närodlade grönsaker. De som var intresserade ville även veta mer, och Lina, som lärt sig mycket i jakten på att läka sonen, blev plötsligt hett eftertraktad.

–  Min första föreläsning hade jag hemma i vardagsrummet, men det var inte planerat. Sen fortsatte det. Jag kan inte säga att det var jag som valde mitt arbete, det var snarare det som valde mig även om jag någonstans längs vägen gjort val. 
När jag väl hade fått så mycket kunskap kunde jag inte låta bli att dela den, säger Lina Lanestrand som då var utbildad beteendevetare och jobbade på Rädda barnen med ledarutveckling.

Hälsa blev en allt mer växande deltidssyssla. Lina engagerade sig för lagar som rör barns hälsa. Hon var bland annat nätverket Hela barn i Sveriges representant när nätverket var i Geneve för att träffa FN:s kommitté för barnens rättigheter.

Lina blev däremot själv sliten efter alla år av oro för sonen, alla kunskaper och hur den skulle omsättas i handling, och arbetet med att försöka att påverka. Det var det som ledde in henne på energimedicin. Via en kvinna som utbildade i transformativ NLP (neurolingvistisk programmering) och även arbetade mycket med energimedicin.

–  Jag träffade henne på en hälsomässa och säger direkt "det här vill jag gå för min egen skull". För att läka mig själv och ta hand om mig själv. 

Lina gick den tvååriga utbildningen. Bara fem dagar innan det andra året var slut kom tanken på att hon kanske skulle kunna jobba med det. Dagen efter det ringer en person och erbjuder henne ett jobb där hon skulle kunna tillämpa kunskaperna från utbildningen. 

Återigen visade sig en väg och Lina valde att kliva på. Sedan dess har hon fortbildat sig och numera jobbar hon bara med energimedicin.

Lina Lanestrand, foto: Eva Wennberg
Foto: Eva Wennberg


Det viktigaste vi kan göra för att ladda vårt eget batteri är att göra det vi tycker om."

Komma i kontakt med sin egen kraft
Energimedicin är en shamansk uråldrig läkekonst. Läran Lina verkar i kommer från Latinamerika och är inka-shamansk. 

Hur kan man förklara vad energimedicin kan göra?
–  Om man tänker att allt är energi och jämför det med en vattenslang där vattnet är en symbol för energin så är den tänkt att flöda i oss som vattnet i en vattenslang. Men när vi är med om saker, som trauman, problem och så vidare, blir det veck på slangen. Energimedicinen går in och hittar de vecken och rätar ut dem så att energin kan flöda igen. 

Vad är det som blockerar energin?
–  Det som kan blockera energi i våra liv är fysiska och psykiska problem, trauman, tunga erfarenheter, oro och rädslor. När du har hög energi är det lättare att ta saker med en klackspark.

Vad Lina gör är att bistå återställandet av grundenergin i människor så att de får kontakt med sin egen kraft och energi.
–  Egentligen är jag som en mobilladdare för människor. Alla har sin egen energi, precis som en mobiltelefon har sin. Jag gör inget annat än hjälper dem komma i kontakt med den energin. Det är så otroligt kraftfullt att vi kan jobba med energi, även i det omedvetna. 

Hur menar du?
–  Om man till exempel tar det här med mat så är det många som kanske vill sluta äta socker och de bestämmer sig om och om igen. Men de lyckas aldrig för att de hela tiden saboterar för sig själva. Så skäller de på sig själva, är missnöjda och känner skuld över att fortsätta äta socker. Triggern till det hela kan ligga i det omedvetna. Hur mycket man än vill så är det inte alltid man rår på sig själv. Och det är då energimedicinen kan hjälpa till att läka den blockeringen i det omedvetna. 

Oavsett om det är socker, hitta kärleken, sluta stressa, tjäna mer pengar, få hjälp i relationer, eller må bättre i kroppen så kan blockeringen alltså vara dold och det är då det hjälper att ta hjälp av någon utomstående, som en terapeut i energimedicin för att kunna läka den dolda blockeringen. 
–  Det kan kännas läskigt för att vi inte har kontroll i det omedvetna. Man behöver vara beredd och villig att möta det jobbiga i sig själv. Det är inte en quick fix, även om en session kan vara mycket kraftfull och effektiv. Man behöver vara beredd att släppa kontrollen.

Lina Lanestrand fotograferad av Jessica Lund
Lina Lanestrand jobbar med att hjälpa människor släppa den mentala kontrollen över sina liv och låga energin leda dem istället. "När vi vågar vara i det ovissa och accepterar att vi inte vet, inte har kontroll och inte kan tänka ut det – det är då magin inträffar. Med lekfullhet kan vi öppna för de nya möjligheterna", säger hon. Foto: Jessica Lund

Kan man göra någonting själv?
–  Många enkla saker handlar om hur man främjar sin egen energi. Det viktigaste vi kan göra för att ladda vårt eget batteri är att göra det vi tycker om. 

Det handlar också många gånger att göra det man tycker om utan att bedöma det, menar Lina.
–  Jag har haft klienter som fått i uppgift att måla fult bara för att, eller fuldansa eller fulsjunga. Alltså släppa prestationen och bara göra de saker de älskar. Då frisätter de sin energi och får kontakt med den, säger Lina och lägger till:
–  När man får upp energin är det som att hitta en kanal in till sig själv, till sin innersta kärna. Där finns all information. men de flesta av oss har svårt att höra det för att vi tänker så mycket.

Inom energimedicin finns få regler. Det handlar om vad varje individ behöver. Vissa människor behöver meditera på ett visst sätt, med särskilda andningstekniker, dansa, sjunga, eller gå ut i naturen och bara vara för att kunna stilla sitt sinne. 
–  Många kan komma till mig med någon slags hälsostress, de ska meditera på ett visst sätt, äta rätt och allt det är i sig kan också bli en stress. Det ska vara lätt och roligt att må bra. 

Vad är din egen grej?
–  Stillheten med djuren och naturen är min främsta medicin, men jag älskar också att fuldansa. Jag har mycket energi och har större behov av stillheten, men fuldansen kan vara mer som ett utlopp och något jag gör för att det är kul.

Lina Lanestrand fotograferad av Jessica Lund
Foto: Jessica Lund

Energimedicin för företag
Som utbildad beteendevetare har Lina Lanestrand jobbat med ledarutveckling. Därför föll det sig naturligt att hon även med energimedicinen jobbat med ledare och chefer för att tillämpa energimedicinen inte bara på ledarindviderna för att de ska må bra, utan på hela företag och organisationer. 
–  Effekten har varit mindblowing. När man jobbar med energin är det som att man får ett energimässigt immunförsvar och från en dag till en annan kan problem ha försvunnit. 

När ett immunförsvar blir starkt så attraherar det inte längre problem, precis som ett dåligt immunförsvar attraherar virus och bakterier så attraherar ett lågt själsligt immunförsvar problem och utmaningar. När energins immunförsvar växer händer det grejer. 
–  Nu jobbar jag ju medvetet med många ledare, chefer och entreprenörer eftersom jag har sett effekterna av vad energimedicin kan göra. Ibland räcker det med att de sett en inspelad föreläsning med mig. Det handlar inte om mig, utan att de när de ser mig aktiverar kontakten med sitt inre och sin energi.

Vad är det som händer?
– När vi slutar tänka och slutar ställa oss i vägen för oss själva får vi energin att flöda. Det blir flöde såväl i det personliga livet som i ledarskapet, med personalen, kärleken, relationerna eller vad det än var som gjorde ett veck på "vattenslangen". 

Vad är dina styrkor som coach?
–  Tuff kärlek och att jag vet att den här inre kraften som var och en har också har alla svar. Jag behöver aldrig tvivla på om någon kan eller inte kan, jag vet.

Magin i det lilla ger det stora
För Lina Lanestrand handlar det inte om att meditera en timme om dagen på en specifik tid, utan om att leva i kontakt med sin själ. För henne är det naturen och djuren som skapar förutsättningarna för det. 
–  Se det som ett sätt att röra sig genom livet och att hitta vägen för var och en. Förstå att det är möjligt att leva i kontakt med sin själ hela tiden. 

Hur då?
– Magin är verklig i det lilla – som ett barn som stannar upp inför en nyckelpiga eller ett grässtrå – och då blir det stora magiska en bonus. Då behöver vi heller inte sträva, för strävan i sig själv är ett sätt att lämna magin. Att  sträva, tänka och anstränga sig är verkligen en illusion. Sluta kämpa och börja vara närvarande även i arbetet, då behöver du inte jaga, utan kan istället uppleva livets magi också i arbetet.

Artikeln tidigare publicerad i Hälsofrämjandets medlemstidning Hela Hälsan, nummer 2/2022. 

Bild borttagen.
Foto: Eva Wennberg

OM LINA LANESTRAND
Gör Energimedicinterapeut, föreläsare och coach som också håller utbildningar i energimedicin, för terapeuter, företag och privatpersoner på olika sätt
Från Stockholm
Bor Gård på västkusten
Bakgrund Beteendevetare, NLP master, mindfulnessinstruktör, näringsrådgivare, andningsinstruktör med mera
Webbsida linalanestrand.se