Kalle Flodin: Ett liv i skogen

Kalle Flodin lämnade stadslivet i Stockholm och flyttade till en timmerstuga ute i skogen. Där nio till fem inte är ett begrepp och allemansrätten serverar honom vidsträckta möjligheter bland blad, stammar och grenar.

Han har precis varit ute på en två timmar lång promenad i skogen med hundarna när vi hörs på telefon. Fåglarnas kvitter är näst intill öronbedövande och man kan nästan höra på ljudet att han  står i en skog. Stadens brus är märkbart långt borta.

Kalle Flodin är skoförsäljaren som ville leva ett annat liv och flyttade till en timmerstuga belägen ungefär på samma breddgrad som Sollefteå, strax över Sveriges mittpunkt. Här lever han på att göra filmer om det enkla livet och publicera dem på sin Youtube-kanal där han har över 155  000 prenumeranter. Han driver också podcasten My true north och har en ebok där han inspirerar med sin historia. 

Valet av plats var en slump. Han ville norrut för att något mer drastiskt skulle hända i naturen, men också för en lugnare mentalitet. 
–  Från början var inte tanken att jag skulle ha det som heltidsboende. När jag fortfarande hade ett heltidsjobb i Stockholm åkte jag upp varje helg i flera månaders tid och märkte att jag trivdes lite för bra här uppe jämfört med lägenheten, säger Kalle Flodin. 

I augusti 2018 spenderade han varje dag av sin tre veckor långa semester i stugan. Tillbaka på jobbet insåg han att det var ett år kvar till nästa långa semester. Och kände "nej, tack!". 
–  Jag hade mått så bra under de här veckorna och kände att jag måste få mer av det här på något sätt. Men jag visste inte hur eller när. Där och då bestämde jag mig i alla fall för att inte ha så långt mellan mina långa ledigheter.

Med stuglivet kan Kalle styra sitt eget tidsschema även om det kräver mycket jobb för att få ut filmer, poddar, kurser och böcker för att kunna leva det liv han vill leva.
–  Här kan jag följa dygnets rytm och att få kämpa för det liv man vill leva har jag verkligen ingenting emot. Det känns snarare mer värdefullt då. 

Kalle Flodin

Lyxigt med allemansrätten
Även om Kalle, sambon Christine och deras två hundar har två hektar mark som hör till stugan, rör de sig mer utanför tomten. Allemansrätten är en förutsättning för att leva det liv de lever.
–  Annars hade jag känt mig lika fångad här som i Stockholm. Allemansrätten är en helt fantastisk grej som vi i Sverige komiskt nog tar lite för given skulle jag vilja säga. I andra länder är det ingen självklarhet – allemansrätten är en lyx, säger Kalle.

Han känner alla privata markägare i området. På hans sida sjön är de ungefär fem bofasta, på andra sidan sjön några fler. Tillsammans anordnar de fisketävlingar, grillkvällar och loppisar där de får tid att umgås. Ett slags valt socialt liv när de vill det. 
–  Jag är ganska social så länge jag får välja när. Här känner jag verkligen mina grannar, jag vet vad deras katt och barnbarn heter och vad de ska göra i sommar. I min lägenhet i Stockholm kunde jag höra grannarnas röster genom väggen, men jag hade ingen aning om vad de hette ens.

Vad innebär My true north?
–  Som varumärke är det min grej att försöka inspirera andra att hitta sitt hjärtas riktning och motivera människor till att hitta deras brinnande passion. Det behöver inte vara en timmerstuga, utan kan vara vad som helst. 

Det gör han framför allt via podden som också blir en ursäkt att få träffa människor han ser upp till, kända som okända, och höra deras historier. 
–  Om man hör att någon annan gjort det har vi otroligt mycket lättare att förstå att det är verkligt och möjligt att genomföra själv. Det vill jag inspirera till.

OM KALLE FLODIN
Bor I en timmerstuga ute i skogen tillsammans med sambon Christine och två hundar
Gör Driver podcasten My true north, inspirerar med filmer på Youtube där han har 155 000 följare, samt gör en del andra filmprojekt med mera
Böcker Find your true north handlar om vägen till att skapa ett liv du inte behöver semester ifrån och går att köpa via Kalles hemsida (ebok)
Webbsida kalleflodin.com
Youtube youtube.com/kalleflodin
Instagram @kalleflodin