Jonna Oukili: Från smärtresa till drömliv med holistisk hälsa

Med en holistisk syn på hälsa arbetar Jonna Oukili med att hjälpa människor hitta sin balans och förverkliga sina drömmar. Med det digitala som bas för sitt företagande har hon kunnat bygga sitt egna drömliv i spanska Marbella.

När Jonna Oukili var 21 år sa det pang och hon fick sitt tredje diskbråck. Hon hade sedan tidigare probelm med ryggen och smärtan fanns redan där. Men inte som det här gången och smärtresan hon hade framför sig skulle visa sig enorm. 

Under sju års tid träffade hon ett 20-tal specialister, men det var ingen som kunde lösa smärtan eller orsaken till den. Medicinerna gav henne magproblem, herpes, hormonell obalans, depression, olust, smärta, trötthet … listan kan göras lång. För lång. Det blev en ond spiral i kroppen som hon aldrig verkade komma ut ur.  

Men vändpunkten skulle komma. Och den hette "holistisk hälsa".  
– Där pratades det om att se till grundproblemet och kroppen som helhet, om att läka kroppen från insidan och ut på naturlig väg, säger Jonna Oukili som var desperat och testade allt och hoppade på även detta tåg.  

På bara några månader blev hon bättre. Hon blev kvitt sina problem och tog kontroll över det omöjliga – smärtan. 
– När jag började jobba med alla bitar, och senare kom på in på NLP:n som jag förstod att det var så mycket stress som suttit fast i min kropp.

Jonna Oukili

Ett nytt liv med Spanien som bas 
Alternativet att gå tillbaka till sitt tidigare jobb i en stressig miljö och hetsig bransch, fanns inte. Det blev mer naturligt att själv utbilda sig inom hälsa, till holistisk hälso- och livsstilsterapeut.  
– Under mina utbildningar insåg jag att jag inte kunde vara ensam om att ha smärtproblematik, hormonobalans, stress och herpes som jag hade väldigt stora problem med, utan det måste finnas så många fler. 

Och det gjorde det. Egenföretagande föll sig också naturligt. 
– Jag älskar att resa och har alltid drömt om att ha ett jobb jag kan ta med mig överallt. Men inte tänkt att det går att kombinera passion med yrke. Men det går. 

Idag har Jonna varit smärtfri i tre år och bor och arbetar numera från Marbella i Spanien där hon och hennes kille precis köpt ett hus de ska renovera.  

Det blev Spanien för att covid-19-pandemin ställde in en resa till Colombia flera gånger. Den längre semestern i Spanien  blev sedan en permanent flytt och snart har två år gått.  

Jonna Oukili

Hälsa är balans 
Jonna Oukili är utbildad inom holistisk hälsa, mindfulness och NLP. Förkortningen står för neurolingvistisk programmering och handlar om personlig utveckling och beteendeförändring. 
– Om du vill ha mer av ett önskat läge eller vill slippa en känsla så är NLP som en verktygslåda för att kunna komma framåt, säger Jonna. 

Hur ser du på hälsa? 
– Hälsa är ett brett begrepp, men för mig är det att ha balans. För mig kan balans vara att ta ett glas vin med mina vänner, men det kan också vara att träna fem dagar i veckan som min kropp mår bra av. Men det betyder heller inte att jag är ohälsosam om jag inte gör det. Jag har mina verktyg som gör att jag mår bra och då är jag hälsosam för mig.   

Hur går till när du hjälper andra hitta sin balans? 
– Där är NLP fantastiskt. Alla sitter egentligen på svaren själva så länge det handlar om mindset och inte hur de ska ändra sin kost för att må bättre, då kan de behöva veta vad som är bra för kroppen. Det jag egentligen gör är att ställa rätt frågor.  

Handlar det om en klient som alltid sätter andra före sig själv kanske det handlar om att ställa frågor som gör att klienten börjar prata om sig själv. 
– Det kan ske underverk! Sen kan det behövas olika verktyg för att nå djupare. Svarar man med sitt logiska tänkande kommer man inte åt den verkliga grunden, som kanske sitter som en känsla i kroppen. Då kan jag vägleda en övning inom mindfulness eller NLP och på så vis hjälpa personen att sätta ord på känslan. 

”Jag har mina verktyg som gör att jag mår bra och då är jag hälsosam för mig." 

Jonna läkte sig själv med hjälp av rätt verktyg och fokus på kosten – något hon har med sig när hon möter sina klienter. 
– Det är otroligt viktigt att se hälsan utifrån hela kroppen. Vi stirra oss inte blinda på en sak, utan jobbar med kroppen, känslorna och hjärnan som en helhet. När du får en förståelse för hur just du fungerar så börjar de verkliga förändringarna att ske och de sker oftast i små, små steg.  

Som coach vägleder Jonna klienten eller kursdeltagaren genom det jobbet de gör med sig själva.  
– Med hjälp av mina coachverktyg försöker jag få personen att inse vad de verkligen vill och hur de kan komma dit. Jag tror på att vi har alla svar inom oss.   

Du är också mindfulnessinstruktör – hur passar det in i din palett som coach? 
– Jag hjälper människor att få kontakt med kroppen och den inre grunden som vi alla har, men som vi kan vara bortkopplade från av olika anledningar. Mindfulness har varit en stor nyckel för mig, från att acceptera min smärta och lära mig vara närvarande i den, till idag när den knappt existerar längre. Enligt läkarna så var operation den sista och enda utvägen, men jag lyckades läka mig själv och har nu inte ätit en enda medicin på tre år.  

Mat av Jonna Oukili

Med maten som passion 
Det går inte att berätta om Jonna Oukili utan att prata om hennes recept. På sin sin hemsida och i sociala kanaler delar hon frikostigt med sig av allt ifrån morotsbröd till bananpaj – alla recept fria från gluten, vitt socker och mjölkprodukter.  
– Jag har alltid älskat att stå i köket, det kanske har med mina marockanska gener att göra. Jag kan stå i köket i flera timmar och bara skapa. Jag älskar att laga mat och det är klart att andra också ska få ta del av det. Vad är du passionerad över och hur kan du göra det till ditt yrke? Det hjälper jag mina klienter med.   

Har du några egna favoriter? 
– Det finns alltid säkra kort som jag kan gå tillbaka till. Om jag ska iväg på middag och funderar över vad jag ska ta med mig, då går det alltid hem att baka någonting eller göra en banoffepaj. Röror som hommus och babaganosh går också alltid hem.   

Vad händer härnäst? 
– Jag har gått live med min fyradagars utbildning Sårbar och kraftfull som handlar om mindfulness och NLP. Under hösten har jag också släppt kursen Skapa balans genom rörelse och meditation. Det är en onlineutbildning där jag samlat mina bästa verktyg inom mindfulness och hur du kan skapa dig en mer balanserad vardag. Och så kommer jag parallellt att renovera vårt drömhem, avslutar Jonna Ouikili.

 

SÅ KAN DU GÖRA EN FÖRÄNDRING – tips från Jonna

1. Se över ditt nuvarande läge. Hur är ditt liv just nu? Och hitta en acceptans i det.

2. Hur skulle du vilja ha det? Bryt sedan ner det i små, små steg. Det kan vara så enkelt som att börja dricka mer vatten varje dag och se vad som händer med kroppen, ta en fem minuter lång paus varje dag, ha en timme egentid i veckan när du går på massage eller tar med dig en termos och sätter dig på en sten i skogen. Det kan vara vad som helst och behöver inte vara så avancerat. Det viktiga är att börja göra saker som skiljer sig från det nuvarande läget om du faktiskt vill se förändring. 

3. Våga utforska mer. Vad är det du behöver just nu? Om du vill träffa nya vänner kanske du signar upp dig på en drejkurs. Eller ringer upp den där kompisen i Australien och tar en Skype-lunch. Det kan vara små, små grejer som gör stor skillnad.

Jonna Oukili

JONNA OUKILI
Gör Holistisk hälso- och livsstilsterapeut, mindfulnessinstruktör och businesscoach inom NLP. På sin hemsida delar hon också med sig av recept fria från gluten, vitt socker och mejeriprodukter. Där kan du också se hennes kursutbud.  
Bor Marbella, Spanien 
Webbsida www.holisticjonna.se
Instagram @holisticjonna