Diamantis Koukouvinos: Basketspelaren som fann svaret på varför och hittade helheten

Efter elitbasketkarriären gjorde till sist den egna hälsoresan att Diamantis Koukouvinos stod inför att vägskäl. ”Jag hade aldrig suttit här nu om jag inte rigoröst hade letat efter varför jag mådde som jag gjorde”, säger han. I sökandet efter varför hittade han den kinesiska medicinen.

Foto: Sandra Birgersdotter Ek

För bara några år sedan var Diamantis Koukouvinos sängliggande i sex månader. Bredvid honom låg hans gravida fru. Han gick till 15 olika läkare, men ingen visste vad som var fel, och han insåg att han behövde bli sin egen läkare.

Idag är han aktuell som författare. I början av året kom Nyckeln till din hälsa – självläkning med kinesisk medicin ut på förlaget The Book Affair. Det är inte en bok för sträckläsning och så är man klar, det är en bok man i allra högsta grad gör. I boken delar flera av hans patienter med sig av sina erfarenheter, och vi får också följa Diamantis egen hälsoresa. 

Balans och harmoni

Kinesisk medicin har en holistisk syn på hälsa. Det handlar om balans där olika krafter samverkar på ett friskt och harmoniskt sätt. Den emotionella hälsan och andliga hälsan har lika stor del som den fysiska hälsan. De hänger samman, och för att nå en balans i den yttre världen behöver människan ha balans även i den inre världen.
– Oavsett vad jag lyckas åstadkomma på den yttre resan så kommer det inte förändra värdet på vem jag egentligen är. Med ett sådant sinnestillstånd så finns det heller inga gränser eller hinder, det finns ingen rädsla eller plikt som kommer att driva ditt beteende utan det kommer helt vara drivet av kärlek och nyfikenhet, säger Diamantis Koukouvinos. 

Grejen med läran, och det Diamantis jobbar med på sin klinik i Solna, är att skapa så goda förutsättningar för kroppen att självläka. Det handlar inte om benbrott och akuta tillstånd, utan om sådant som människor går och dras med månad efter månad. 
Diamantis beskriver den kinesiska medicinen som den mest komplexa holistiska modellen.

Vad var det du hittade hem i när du fann den 
kinesiska medicinen?
– Den har utvecklats under årtusenden och har många svar på varför saker sker som de gör. Och det inte finns någon agenda bakom den medicinska modellen, mer än att förstå sig på människan och naturen och hela tiden försöka skapa förutsättningarna för att kroppen ska läka sig själv genom olika behandlingsmetoder som jobbar med kroppen och inte emot den. 

När balansen infinner sig kommer harmonin. 
– Kroppen vill vara frisk, annars hade mänskligheten dött ut för länge sen. 

Diamantis frågade varför, och sen varför, och varför igen, och den kinesiska medicinen visade svaren. Det finns alltid en anledning till varför kroppen gör som den gör.
– Kroppen och det mentala är ett och vare sig kan eller bör separeras. Personen och miljö en person växer upp i är också ett. Därför är det så viktigt med patientens känslotillstånd, och att man förstår vilken miljö man vuxit upp och lever i. Alla de här krafterna kommer att påverka hälsan som en helhet. 

Det finns alltid ett svar på varför 
kroppen gör som den gör Diamantis drivkraft är dels den egna hälsoresan, men även insikten han fick när hans svärfar tragiskt gick bort som en biverkning av medicinering. 
–  Jag bestämde mig för att ingen som vill hitta svar ska behöva gå samma väg som han gjorde. 

Diamantis
"Man är bra bara genom att vara sig själv", säger Diamantis Koukouvinos.

Du pratar om en en inre såväl som en yttre resa an gör, vad är det som händer på den resan?
–  Genom den inre resan, som jag skulle säga är den viktigaste, upptäcker du allt du inte är. Den inre resan är att kartlägga dina mönster varför du tänker och känner som du gör, varför du triggar på det du gör, söker bekräftelse, eller inte kan säga nej. 

När man vågar göra den inre resan får man möta de känslor och tankar som egot skyddat oss ifrån. På så sätt kan vi sedan komma till insikten att det inte är sant. Det kan vara saker vi hört i vår barndom, eller hur vi tolkade vissa situationer som att det vore vårt fel, att det var för att vi inte var tillräckliga.

Hur släpper man det man kommer 
fram till inte är sant?
– Man inser att det jag varit med om inte är på grund av mig, det har hänt till mig och mot mig. Det kan ha varit min mors röst eller min fars, men det var aldrig min röst från början. Men det är ingenting du behöver släppa, utan det faller av på grund av en psykologisk avslappning.

Och vad händer då?
– Det kräver mycket energi att vara någon, men det krävs ingen energi att vara sig själv. 

Varför är vi inte mer oss själva istället för 
att försöka vara någon?
– De oförutsedda stunderna, en kommentar här eller där, ger en psykologisk smärta. Genom att skydda sitt hjärta och sig själv tvingas man in i ett beteende som söker svaren utåt i tron på att man inte är tillräcklig. Helt plötsligt så ställer vi frågan: “hur ska jag hjälpa mig själv eller förändra mig själv, älska mig själv?” Det har blivit så vanligt att vi säger det hela tiden. 

Diamantis berättar om en patient i 70-årsåldern som säger att hon jobbat med sig själv sedan 40 år tillbaka.
– Vi jagar bara vår egen svans. Vi har jaget som hela tiden ska jobba med sig själv. Är jag jaget som behöver hjälpa eller mig själv som behöver hjälp? När vi bryter ned det på det här sättet ser vi att det inte är två utan bara en som bor här inne. 
Med andra ord är det illusionen vad vi tror att vi är som vi kan förändra. När man är sitt beteende kan man modifera det lite.

Men hur gör man för att befria sig från det fullständigt och inte blir triggad, inte stressa, inte behöva bli någon för att bli tillräcklig?
– Då handlar det om insikter. Det finns inget jobba och ingen disciplin i det. Det är mer att skala av än att söka och hitta någonting. Jag inser att jag inte kan säga att jag är det jag tror om mig själv. Då sker en avslappning där man tillåter sig själv att bara vara. Det som händer är att man tillåter kompassen falla ner från hjärnan till hjärtat. Det är bara 30 centimeter  men för vissa är det en lång resa. 

Nyckeln till din hälsa
Nyckeln till din hälsa kom ut i början av året. ISBN 9789198698770 

Du har kraften att förändra

Sedan Diamantis öppnade sin egen klinik i Stockholm har han hjälpt tusentals patienter med långvarig fysisk och psykisk smärta. De som kommer har bland annat mag- och tarmbesvär, sömnbesvär, depression, gynekologiska besvär och hormonell obalans. När patienterna började fråga efter mer litteratur tyckte han inte att det fanns en bok som beskrev det som han ser saker och ting. 
– Jag vill att det ska vara väldigt enkelt och tydligt så att vem som helst ska förstå. Det vi pratar om är så djupt, men det är det för att vi annars bara är uppe på ytan hela tiden. Vi är i perifirin för att vi inte fått möjligheten att vara i vårt epicentrum. Det är avgörande för vår hälsa.

Målet med den inre resan är att få en insikt i att man inte är sina tankar, sin historia eller sitt arbete, utan att man är bra bara genom att vara sig själv. 

Genom att göra resan har vi makten att förändra oss själva och vår riktning i livet, och på så sätt även vår hälsa. 

Varför mår vi dåligt?
– Vi är konsumenter och för att vara det måste vi se oss själva som objekt, som en sak och tron på att inte vara tillräcklig – det här emotionella svarta hålet som vi går omkring med. Det är då vi blir konsumenter, oavsett om det är kläder, saker, examen, eller vad som helst, säger Diamantis och fortsätter:
– Hemligheten är att det inte finns något emotionellt svart hål. Därför kan egot aldrig bli mätt. Har du en hyresrätt vill du ha en bostadsrätt och har du det vill du ha en villa. Har du en bil vill du ha två bilar eller en annan modell. 

Vad händer när man gjort den här 
resan några gånger?
– Man vaknar upp en dag och säger ”jag köpte min Ferrari, men jag kan inte verifiera den känslan, jag känner inte upplevelsen som skulle betyda framgång, utan har fortfarande samma problem, stressar fortfarande och har problem med min mage”. Då börjar vi ställa de rätta frågorna.

Var börjar man?
– Sitt och var tyst, och ställ frågan ”vad är?” Frågor som börjar med ”hur” är ett bra verktyg för den yttre världen. ”Hur ska jag förbättra den här telefonen?” och så vidare. Men ”hur” är nästan som en skruvmejsel och när vi gör den inre resan har vi bara lösa muttrar. Hur är fullständigt värdelöst för den inre resan. Bättre är att fråga vad är. Vad är livet? Vad är kroppen? Vad är tron om mig själv? Vad är tankar? Insikterna kommer att skapa förändringarna.

Diamantis
Foto: Sandra Birgersdotter Ek

Med enkla medel skapa förutsättningar

Alla behöver inte komma till en doktor i kinesisk medicin för att hitta vägen inåt, framåt till en bättre hälsa. Enligt Diamantis kan det räcka med att dricka mera vatten, få mer sömn, andas lite djupare, och äta lite sundare för att uppleva en positiv förändring i kropp såväl som sinne. Det hör till förutsättningarna för att kroppen ska kunna läka sig själv.
– Kroppen kan endast läka när vi är här och nu, den kan inte läka när vi är under stress. Skapa förutsättningarna, gör din inre resa och logga ut. Fokusera på det kreativa, det du tycker om att göra, det som ger mening, syfte och lycka.

Vad ger dig lycka?
– Lycka är de små stunderna. Det är att dansa med min dotter, handla, laga mat, att kunna få möjligheten att hjälpa andra människor. 

Vad händer härnäst?
– Vi jobbar vidare med att skapa det första holistiska hälsocentret i Stockholms innerstad, där vi integrerar det fysiska med det mentala. Vi kommer att ha meditationsrum, saltrum, yoga, gym, spa-avdelning med både varmpool och kallpool så vi kan göra varm- och kallbehandlingar, infraröd bastu, floating tank och mycket mer. Det är saker som påverkar nervsystemet och sinnet för att komma till här och nu, där kroppen kan läka. 

 

BÖRJA MED ATT ANDAS – OCH VÄND BLICKEN INÅT

Doctor Diamantis bok är fylld av hjälp till insikter och övningar. Men var kan man börja? Här delar han med sig av en bra start.

ANDAS PÅ MORGONEN
Sitt stilla och andas, observera att du andas. Ta djupa och rytmiska andetag. När du vill ta det ett steg till – sitt ner, puta ut magen och andas in genom näsan och ut genom munnen som en låda. Andas in på fyra, håll andan på fyra, andas ut på fyra och håll andan på fyra. Efter fem minuter kan du bara sitta i din egen tystnad och meditera.

ÄR DU I DITT HJÄRTA?
Börja med en gång per dag. Vänd blicken inåt och känn efter om du är i prestationsläge, eller om du verkligen är i ditt hjärta.

Om jag presterar är jag inte mig själv, utan en karaktär jag tror jag behöver vara för att chefen och kollegorna förväntar sig det. Då lever och talar jag inte min sanning.  Så hämta hem dig till ditt hjärta om och om igen. Det kan vara när du går för att ta en kopp kaffe. Stanna till, känn efter, och landa. Hämta hem dig igen och igen.

Artikeln tidigare publicerad i Hälsofrämjandets medlemstidning Hela Hälsan, nummer 1/2022.