Ätbar natur: Det gröna vilda skafferiet

Första gången Eva Gunnare smakade på en vild rätt var på fjällstationen i Kvikkjokk där den oansenliga ormroten förvandlats till efterrätt.  Groddknopparnas hasselnötssmak gav en aha-upplevelse och var början på ett nytt liv i det gröna vilda skafferiets tjänst. "Jag är lite frälst kan man nog säga", säger hon.

Eva Gunnare föreläser och anordnar också smakföreställningar där vilda smaker ackompanjeras av berättelser, sånger och ibland bildspel. Foto: Eva Gunnare
Eva Gunnare föreläser och anordnar också smakföreställningar där vilda smaker ackompanjeras av berättelser, sånger och ibland bildspel. Foto: Eva Gunnare

I Eva Gunnares värld är inte en björk bara en björk. Det är björksav, slöjdmaterial, näver, smaker, har läkande krafter och är ett träd fyllt av historier, upptäckter och gamla traditioner.

–  Det är en hel uppslagsbok med känslor, smaker, nytta och vad människor har för relation till växten, säger Eva Gunnare.

Hon bor sedan många år i Jokkmokk och har ätbara växter som passion och affärsidé i det egna företaget Essense of Lapland. Där anordnar hon smakföreställningar med växter, sång och berättelser, håller i föreläsningar, guidade turer och har även flera örtkurser online via sin hemsida eolapland.se.

Torkade älggräsblommor kan användas till att göra saft på, att smaksätta en vinäger, till te eller att grava fisk med.
Torkade älggräsblommor kan användas till att göra saft på, att smaksätta en vinäger, till te eller att grava fisk med. Foto: Eva Gunnare

Växterna ser hon som individer som har mer att erbjuda än bara sin vackra eller oansenliga, som ormroten, uppenbarelse. 
–  För mig innebär de ätbara vilda växterna att jag fått en annan relation till naturen. Jag har alltid älskat både mat och att vara utomhus, men jag är ingen scout och joggar inte, utan jag vill ha det omkring mig. Naturen är inte bara grön och vacker, utan nytta och gott också.

Under försommaren köper hon inte sallad i butik, utan plockar istället maskrosblad, rölleka, rallarros och andra blad.

Omrotens groddknoppar tillhör en av de växter som gett en riktig aha-upplevelse, en annan är ängsyran. 

–  Under många år var jag gift med en samisk man som älskade att plocka ängsyra. Den är väldigt syrlig och smakar rabarber. Man kokar en slags gröt av den som blir som spenat och numera använder jag den mest till fisksåser. Ängsyran är en riktigt gammal samisk tradition och det kändes som jag fick tillgång till en hel minnesbank för många samer.

Skogens russin, torkade odon.
Skogens russin, torkade odon. Foto: Eva Gunnare

Vad får man plocka?
–  Du får inte bryta av grenar eller skada träd på någon annans mark om du inte frågar ägaren – alltså får du inte plocka granskott och tallskott. Fridlysta växter, växter i nationalparker och vissa naturreservat får du heller inte plocka. I övrigt finns det en slags hållbarhetsetik bland plockare att aldrig ta mer än en fjärdedel, eller max en tredjedel av beståndet för att det ska kunna leva vidare, säger Eva och lägger till att man förstås ska ha kunskap om allemansrätten innan man ger sig ut för att plocka i skog och mark.

Sallad med rölleka och stekta maskrosknoppar, nässelsoppa eller picklade sommargyllen behöver inte vara något för varje dag.

– Jag är nog lite frälst kan man nog säga, men det är så kul. Var nyfiken på alla de smaker du har omkring dig, du kommer att upptäcka ett helt nytt rum.

Bild borttagen.
En vild grön sallad bestående av maskrosblad, röllekablad, daggkåpa och ängssyra. Foto: Eva Gunnare

TRE SÄTT ATT ANVÄNDA MASKROSOR I MATEN

Tips från Eva Gunnare:

  1. Alla blir glada av att plocka maskrosor. Smaka på bladen. Om de är bittra kan du ta de lite mindre bladen, men de är egentligen inte mer bittra än en rossosallad. De är saftiga.
  2.  Maskrosknoppar är goda att steka som en primör med smör och salt. Jag testar just nu att lägga in dem med vinäger och salt. Det blir wow och smakar som kapris eller en salt oliv.
  3. Lossa de gula bladen från blommorna och strö över maten. De är söta i smaken.
  4. Tillsätt några maskrosblad till din nästa sallad, fräs några knoppar och strössla på några blommor.

EVA GUNNARE
Gör Driver egna företaget Essense of Lapland där hon anorndnar smakföreställningar, håller i föreläsningar, guidningar och kurser på plats i Jokkmokk vid förfrågan, men även online i form av olika örtkurser med inspelat videomaterial och möjlighet till rådgivning
Utbildning Ettårig kurs i samisk mat och kultur
Bor Jokkmokk
Webbsida www.eolapland.se