Så gör du egen probiotisk kefir

Kefir är en jäsningsprodukt fylld med vänliga bakterier för tarmen och det går utmärkt att göra egen kefir hemma. 

Bild på färdig fermenterad vattenkefir redo att dricka. Kefirgryn i förgrunden.
Bild på färdig fermenterad vattenkefir redo att dricka. Kefirgryn i förgrunden. Foto: iStock.com / mariannehoy

Kefir tillhör de sura fermenterade produkterna och är så full av vänliga bakterier att den kan hjälpa till att återställa dysbios. Kefirbönor ser ut som blomkålhasselnötter och har en svampig konsistens.

Med dysbios menar vi en tarmflora som inte är i balans, något som kan uppstå med en diet låg på fiber, rik på animaliska livsmedel och enkla sockerarter som godis. Symtomen kan vara matsmältningsbesvär, uppblåsthet, gas, förstoppning eller diarré.

Probiotiskt med högt värde
Under jäsningen produceras ett stort antal mikroorganismer med många fler kolonier än yoghurt. Traditionellt görs kefiren med komjölk, men det går att göra med annan dryck också – som ris, mandel, hasselnöt, kokosmjölk med flera.

En annan variant är vattenkefir. Här är kärnorna genomskinliga och eftersom vattnet inte innehåller några sockerarter för att ge näring till våra korn så lägger vi till ett sötningsmedel. Se recept nedan.

KONSTANTIN SCHÖNROS RECEPT PÅ VATTENKEFIR

Ingredienser
1 matsked vattenkefirgryn
1 glas vatten
1 matsked Probioform
1/2 matsked rörsocker
1/2 citron (valfritt)

Alternativ till socker
I vattenkefir används socker som mat för kefirgrynen. Du kan också använda andra sötningsmedel – till exempel agavesirap, lönnsirap, johannesbröd, honung, torkad frukt eller bitar av färsk frukt.

Gör såhär
Om du använder kranvatten ska du koka det först så att det inte innehåller klor. När det svalnat lägger du i grynen och sockret/sötningsmedlet och täcker med ett tefat. 

Efter två dagar silar du blandningen och sedan sköljer du dem med lite vatten så de blir redo för ny jäsning. Upprepa sedan processen.

Om du gör en större mängd förvarar du kefiren i en glasflaska eller en tätt stängd burk. Efter ett tag kommer grynen att föröka sig. Ett tips är att ge bort överflödet i present. Vilken gåva är bättre än det!

Tips! 
Jag gör min egen kefir kryddig genom att tillsätta ingefära eller färgad paprika, smaksätta den med kanelstänger eller kryddnejlikor och citronskal. Många gånger pressar jag ner en halv citron för att göra lemonad under jäsningsprocessen. Du kan använda din kefir som en sportdryck under intensiv aktivitet genom att lägga till citron och äppeljuice.