PROGRAM APRIL 2023

PROGRAM APRIL 2023

04 april Föreläsning om Alexandertekniken (via Zoom)
13 april Föreläsning om fascian (Zoom)
15 april Vandring med skogsyoga
20 april Sensing Yoga (Zoom)
27 april Föreläsning Kvinnor omkring Riddarholmen

Pris: Utan kostnad för medlemmar, 250 kronor för icke-medlemmar. Bli medlem för 250 kronor och gå på alla årets aktiviteter (om inte annat anges) utan kostnad. Bli medlem här!

Anmälan sker till carina@halsoframjandet.se senast 7 dagar innan varje aktivitet. 

Bild som visar händer om ett huvud
Illustrerande bild som inte nödvändigtvis visar föreläsningens innehåll. Foto: istock.com / Juanmonino

Föreläsning om Alexandertekniken – mindfulness förkroppsligat

När:  4 april kl 18.30-20.00
Plats:  Zoom
Föreläsare: Rob Lieven

Alexandertekniken har hyllats världen över, från nobelpristagare till skådespelare, från kontorspersonal till musiker. Alla kan ha nytta av den. Lär dig om teknikens historia och utveckling, om hur man ändrar vanor på djupet och hur en lektion kan se ut.

Tekniken handlar om en integrering av kropp och psyke. Den hjälper oss att öka medvetenheten om hur vi använder oss av kroppen när vi reagerar på livets stimuli. Den hjälper oss också att inse att vi faktiskt har ett val. Att vi kan få våra vanor någorlunda under uppsikt och ändra dem till bättre vanor. Tekniken kan ge en bättre fördelning av muskelspänning, ökad närvaro, en bättre övergripande kroppskoordination, vilket påverkar andning, ämnesomsättning, cirkulation och därmed naturligtvis vårt själsliv positivt.

Bild som visar kvinna med rulle under ryggen
Foto: istock.com / Khosrork

Föreläsning om fascian med Axel Bohlin – hur ny forskning förändrar synen på hälsa, värk och smärta

När:  13 april kl 18.30-20.00
Plats:  Zoom
Föreläsare: Axel Bohlin

Just nu pågår en global revolution inom anatomisk forskning, som i grunden förändrar vår syn på människokroppen. Det handlar om fascia, ett nätverk av bindväv utan början och slut, som omsluter allt i kroppen, från muskler och skelett, till organ och celler.

Välkommen på föreläsning med Axel Bohlin, redaktör för fasciaguiden.se och programledare för podcasten Fasciaguiden. Lär dig vad fascia är, vad som påverkar din fascia och hur tar du hand om den.

Kvinna som ska yoga i skogen
Foto: istock.com / SimonSkafar

Vandring med skogsyoga

När:  15 april kl 11.00-12.30
Mötesplats:  Nedanför Hammarbybacken vid utomhusgymmet, vid anslagstavlan. Närmaste hållplats med tvärbanan är Sickla kaj. Ett fåtal parkeringar finns vid Hammarbybackens norra sida.
Ledare: Cristina Adams, erfaren yogaledare

Kom till Nackareservatet för en skogs- och yogavandring. Vandringen består av en mindfulness promenad i skogen som även innehåller några yogaövningar lämpade för utomhus. Du behöver inte kunna yoga, alla yogaövningar kan lätt utövas av så väl nybörjare som mer erfarna yogisar. Efter promenaden följer de som vill med till efterföljande lunch (ingår ej) på restaurang. 

Mia Elmlund

Sensing yoga med Mia Elmlund via Zoom

När:  20 april kl 10.30-12.00
Plats:  Zoom
Föreläsare: Mia Elmlund    

Sensing Yoga är en naturlig rörelseform som passar alla och som alla kan vara med på. Vi anpassar rörelserna efter kroppen i stället för tvärtom och på det sättet så skapar vi ett ljuvligt lugn inom oss. Vi använder oss även av spiralande och skakande rörelser som tar hand om vår fascia och vi pandikulerar.

Pandikulation är en kroppsgäsp som är en medfödd respons inom oss. Den försvinner ibland, speciellt när vi blir stressade.
Den ska vi gå igenom och prova på och väcka upp igen på ett härligt sätt. 

Vi kommer även att få uppleva hur mjuk och härlig vår fascia kan få bli av dessa rörelser - som verkligen passar alla.

Aurora von Königsmarck Sofia Elisabeth Brenner Christina Piper

Föreläsning om ”Kvinnor på och omkring Riddarholmen”

När:  27 april kl 15:00-16:30
Plats: Samling vid Pressbyrån, Gamla stans T-bana
Föreläsare: Karin Heinig, Stockholmsguide och föreläsare                                                                              

Denna föreläsning handlar om kvinnor på Riddarholmen från mitten av 1600-talet till mitten/slutet av 1700-talet. Kvinnor som ibland hade allt de kunde begära – utom frihet, vilket gällde nästan alla kvinnor på den tiden. Kvinnor förväntades vara lydiga, gifta sig med en lämplig man som de i bästa fall gillade, föda många barn. Det hörde till, men många uträttade storverk. Kvinnor som trots allt på olika sätt var framgångsrika utifrån sina förutsättningar. 

Det kommer att handla om intressanta damer i Petersénska huset, Sveriges första feminist, femtonbarnsmamman som talade sex språk, kvinnan som blev Skånes största “byggherre”, en affärsbegåvad kvinna vars make lät henne överta hans affärer, kvinnan som fick ett intressant liv med storslösaren Carl Gustaf Tessin, den för sin tid bäst utbildade kvinnan, men också kvinnan som vid sexton års ålder av sin far blev tvingad att bli en åldrande kungs älskarinna.

Bilden visar Aurora von Königsmarck, Sofia Elisabeth Brenner och Christina Piper.