PROGRAM NOVEMBER OCH DECEMBER 2023

Varje tisdag – Allsidig seniorträning i naturen med stavgångsvandring runt Djurgården. Utan kostnad för alla, mer information längre ner. 

Programpunkter i november
12 november – Skogsyoga med Susanne
17 november – Konst- och kulturvandring runt Djurgården
22 november – Varför behöver vi sova?
25 november – Skulptur i natur på Artipelag

Programpunkter i december
3 december – Vi firar första advent på Sigtuna julmarknad
8 december – Vegetarisk julmiddag med Hälsofrämjandet Stockholm

Mer information om aktiviteterna hittar du nedan.

Pris: Utan kostnad för medlemmar, 250 kronor för icke-medlemmar. Bli medlem för 250 kronor och gå på alla årets aktiviteter (om inte annat anges) utan kostnad. Bli medlem här!

Anmälan sker till carina@halsoframjandet.se senast 5 dagar innan varje aktivitet. 

skogsyoga

 

Skogsyoga - Naturens lugn i Nyckelviken

När: Söndag 12 november kl 13.00–14.30
Samling utanför Herrgårdens Café, Nyckelviksvägen 1, Nacka. Du kan exempelvis ta buss 71, 404 eller 443 från Slussen mot Jarlaberg. Stig av vid hållplats Jarlaberg och promenera ner till Nyckelviken. (andra alternativ se nyckelvikensherrgard.se)

Välkommen till yoga i skogen där vi andas in naturens lugn och ger kroppen energi. Vi går en meditativ promenad ut i skogen i Nyckelviken med andningsövningar för att komma ner i varv och lyssna på naturens rogivande ljud. Vi stannar till i en glänta för att göra enklare yogaövningar och mantrameditation. Fyllda av ny energi, lugn och balans tar vi en kort promenad tillbaka till kaféet där vi avslutar med gemensam fika för de som vill (till egen kostnad). Inga förkunskaper behövs, bara bekväma kläder efter väder och ev. vattenflaska.

Ansvarig ledare Susanne Bolin Gärtner med mångårig erfarenhet av olika yogastilar, för närvarande verksam som yogaledare på Friskis & Svettis samt PT Yoga. Känd för sin tillåtande stil och enkla instruktioner. Innehar 500RYT, Utbildad bland annat på Axelsons, YogaforLife, Manayoga.

 

Vandring Djurgården

 

Konst- och kulturvandring med Karin Heinig

När Fredag 17 november kl 12.00–16.00 
Mötesplats Djurgårdsbron, brofästet vid Strandvägen. Ta till exempel spårvagn 7, hållplats Djurgårdsbron eller buss 67 från Karlaplan till hållplats Strandvägen.

Promenaden tar oss förbi Israels ambassad, tidigare Skogsinstitutet, och Nobelparken på motsatt sida radiosymfonikernas helgedom Berwaldhallen. Vår Ciceron är Karin Heinig, Stockholmsguide och föreläsare. Hon berättar om det vi passerar, om Ferdinand Bobergs förslag till Nobelcenter i parken, Diplomatstaden och dess villor, OS 1912, om vattensporterna och guldmedaljören i simhopp Greta Johansson med mera.

Under eftermiddagen ser vi också Skansens äldsta byggnad från 1310, som är norsk. Karin visar olika monument och berättar några ord om museiparken som finns utmed vägen bort mot Folke Bernadottebysten. Hon berättar även om Folke Bernadotte och vi går över Folke Bernadotte-bron mot Rosendal. Här får du veta mer om prinsessan Estelles skulpturpark med mera. Därefter går vi till Rosendals trädgård för gemensam fika (till egen kostnad).

Sova

 

Varför behöver vi sova? Digital föreläsning med Bo Engborg

När Onsdag 22 november kl 18.30–20.00

Det är många som har små eller stora sömnproblem. Under den här föreläsningen får du lära dig mer om sömnen, vad som kan störa sömnen, och många nyttiga tips på olika sätt att förbättra sömnen.

Föredraget tar bland annat upp varför vi behöver sova, sömn och utbrändhet, dygnsrytm och sömnstadier, drömmar, sjukdomar som påverkar sömnen, snarkning och sömnapné, kostens betydelse för sömnen med extra fokus på tryptofan och tryptofanmetabolismen, hur sömnen påverkas av alkohol, kaffe och koffein, effekten av sömntabletter samt om kosttillskott och örter för bättre sömn. 

Artipelag

 

Skulptur i natur - besök på Artipelag

När Lördag 25 november
Samling vid Slussen kl 11.20, bussen avgår ca 11.30, åter till Slussen ca 16.30.

"Skulptur i natur" är Artipelags permanenta utomhusutställning. Verken går att se utmed promenadstråken i de omgivande skogarna och ängarna, vid strandkanten och på entrégården. Som namnet antyder handlar utställningen om det samspel som uppstår när konst placeras i naturen och inte som brukligt i den neutrala vita kuben, ett samspel som alltid varit av stor vikt på Artipelag, inte enbart via konstens placering utan även genom arkitekturen och sättet naturens element både tar plats inomhus och släpps in genom väggar och tak. Skulptur i natur inkluderar konstverk av nordiska såväl som internationella konstnärer.

Vår guide är Elba Pineda Gustafsson.

julmarknad

 

Vi firar första advent på Sigtuna julmarknad

När Söndag 3 december kl 10.00–16.00
Samling vid Cityterminalen kl 10.00 och tar pendeltåg 41 från Stockholm till Märsta, därefter buss 570 eller buss 575 från Märsta till Sigtuna. SL-kort gäller.

Sigtuna Julmarknad är en av Sveriges äldsta och mest traditionella julmarknader. Varje år samlas här tusentals besökare i den vackra medeltida staden för att fira julen och handla julklappar. Julmarknaden i Sigtuna är känd för sin charmiga atmosfär och sina många hantverkare och konstnärer som erbjuder unika julklappar och handgjorda produkter. Man kan hitta allt från hantverk av trä och keramik till handtryckta textilier och smycken.

Besökare kan även njuta av lokala specialiteter eller prova på någon av de många matställena där man kan köpa ett varmt mål mat. För barn finns det också roliga aktiviteter. Julmarknaden i Sigtuna är en verkligt unik upplevelse, med en charmig och historisk miljö och ett brett utbud av julmat och julklappar.

Marknaden är en av de mest välbesökta. Dessutom bjuder man på sång och musik och annan underhållning för hela familjen. Så ta med hela familjen och upplev julens charm i den vackra medeltida staden Sigtuna.

mat

 

Vegetarisk julmiddag med Hälsofrämjandet Stockholm

När Fredag 8 december kl 18.00–21.00
Kostnad 190 kr/person
Anmälan är bindande och ska vara oss tillhanda senast den 30 november. Begränsat antal deltagare. 

Syftet med Hälsofrämjandets Julmiddag är att vi alla ska kunna träffas och umgås både nya och gamla medlemmar tillsammans med styrelsen. I år vi träffas vi på den välkända vegetariska restaurangen Seyhmus vars filosofi är att driva en restaurang med ansvar och omsorg inte minst med omtänksamhet mellan gästen och personalen.

Restaurangen erbjuder en fantastisk buffé med härliga färgrika och exotiska maträtter att smaka av.
Råvarorna är valda med omsorg, de är krav- och närodlade, även dryckerna är nyttiga och ekologiska.
Kom och ta med dig några Julsånger att sjunga tillsammans under kvällen. Vi i styrelsen ser fram emot att få träffa er alla och fira tillsammans.

 

Allsidig seniorträning i naturen, stavgång runt Djurgården

När: Varje tisdag kl 11.00 med start 15 augusti
Samling: Rio-Träffen, Sandhamnsgatan 4–6

Elba Pineda Gustafsson, utbildad FaR- och Naturvägledare, fortsätter med den populära stavgångsvandringen runt Djurgården. Stavgång ger dig förbättrad kondition, förhöjd syreupptagningsförmåga, ökad lungkapacitet samt bättre kroppshållning och balans.

Deltagande sker utan kostnad för alla. Ingen föranmälan behövs.
För mer information om stavgången, kontakta Elba på 070-734 62 01