Dopp i isvak – kallbadstrenden fortsätter

Foto: iStock.com/Halfpoint

Eufori, minskad stress, bättre motståndskraftt mot förkylningar och en känsla av pigghet. De uppleva effekterna av att regelbundet kallbada är många. Forskningen är inte lika stark även om det finns flera studier som påvisat goda resultat av kalla bad. "Ett större grepp om forskningen behövs", säger Katrin på Kallbad.nu.

Katrin är inne på sin fjärde säsong som kallbadare. Hennes intresse för hälsa och olika träningsformer ledde henne ner i det kalla vattnet. En del vänner sa också att kallbad kunde hjälpa mot hennes ryggproblem och reumatism.  
–  Samtidigt gillade jag tanken på att stå i en bikini mitt i vintern och gå ner i en isvak – det är kul att utmana sig själv, säger Katrin, som också är initiativtagare till Kallbad.nu, en samlingsplats för kallbadare över hela landet. 

Sajten gör sin tredje säsong. Själva idén föddes när Katrin reste mycket med sitt jobb och hade svårt att hitta platser att kallbada på. Kallbad var inte så utbrett i Sverige då. 
–  Det är svårt att leta sig fram till bra badplatser där man också vet att stegen och bryggan är i vintertid och kanske att det också följer med en isvak att bada i. Då föddes idén till kallbadskartan, men även  att starta badgrupper eftersom det är bra att bada tillsammans, för säkerheten såväl som gemenskapen.  

Med tiden har Kallbad.nu utvecklats och uppdaterats med olika slags innehåll. Du kan läsa andra kallbadares berättelser, höra hur det är gemenskapen som drar, eller hur de blir pigga av att bada kallt eller kanske har djupare syften som att lindra smärtor i kroppen. Någon har blivit hjälpt med sina klimakteriebesvär och en annan lämnat hjärndimman bakom sig och blivit piggare.  
–  Vi har även intervjuat en del forskare och personer som är vintersimmare och kan mycket om vintersim. Vad är det som händer i kroppen när man badar och varför tycker vi att det är härligt att ställa sig i en bikini mitt i vintern när det är 20 minusgrader och hoppa ner i en sjö? 

Många upplevda effekter – men skralt med forskning 
På kallbad.nu går de igenom många av de hälsofördelar som kan finnas. Kallbad kan sänka blodtrycket över tid, ge bättre motståndskraft mot förkylningar och dämpa inflammationer, lindra smärta, förbättra återhämtningen, göra oss gladare och öka välbefinnandet, öka ämnesomsättningen och fettförbränningen, ge ökat fokus, energi och bättre sömn, härda kroppen mot stress samt inte minst ge nya vänner och samhörighet. Den som är en van kallbadare kan säkert vittna om att det många gånger kan vara kö till badtrappan. 

Ser vi till forskningen så finns det en del olika studier om kallbadets effekter. Tyvärr är de än så länge ganska spridda och ingen har lyckats ta ett gemensamt grepp. För att verkligen kunna säga vad kallbad har för hälsofördelar behövs en bredare forskning.  
– Det finns otroligt många påståenden om vilka positiva hälsoeffekter kalla bad innebär, allt från viktnedgång till bättre sexliv. Men det finns inte mycket forskning som stöder detta, säger James Mercer, professor emeritus inom vid Norges arktiske universitet i Tromsø, till svd.se i en artikel från 24 september 2022.  

James Mercer har i sin forskning inom kroppstemperatur och hjärt-kärlsjukdom intresserat sig för kalla bad och har gått igenom ett stort antal vetenskapliga studier i ämnet. Det visar sig däremot svårt att visa på samband eftersom många som badar kallt ofta har en hälsosam livsstil i övrigt.  

Den mest välbelagda positiva hälsoeffekten av vinterbad är att det kan öka och aktivera kroppens bruna fettvävnad (mer om det här där professor Fredrik Nyström berättar om sin forskning kring kyla och brun fettvävnad). 

Mercer nämner även riskerna med kallbad. 
– Man utsätter kroppen för en väldigt stor stress när man badar kallt, det är viktigt att vara medveten om. Det går att vänja sig vid detta men tillvänjningen försvinner om man gör uppehåll, säger han. 

Katrin är också noga med när man inte ska kallbada. 
–  Man ska vara fullt frisk och inte ha någon förkylning eller infektion. Har man en hjärt- eller kärlsjukdom ska man höra med sin läkare innan man börjar kallbada. Kylan påverkar blodtrycket. Det finns studier som visar att kallbad över tid sänker blodtrycket, men har du högt blodtryck bör du kontakta vården innan du börjar kallbada, säger hon.  

Läs mer om kallbad på kallbad.nu

Artikeln har tidigare publicerats i Hälsofrämjandets medlemstidning Hela Hälsan, nr 4/2022.