PROGRAM AUGUSTI OCH SEPTEMBER 2023

PROGRAM AUGUSTI 2023

15 augusti – Allsidig seniorträning i naturen drar igång igen varje tisdag
18 augusti – Båtutflykt till ön Kungshatt 
26 augusti – Välkommen till Långholmen och ”Glädjefnatt i naturen”

PROGRAM SEPTEMBER 2023

3 september – Heldagsutflykt till Roslagens skördefest
9 september – Vandringens Dag med Ulrika Flodin
15 september – Balansera din kropp i naturen
20 september – Allemansrättens dag – besök hos 4H
24 september – Vi firar äppeldagen vid Ekebyhovs Slott

Under Vegetariska världsdagen den 1 oktober kan vi även presentera programpunkten Matlagning med Anna H Lundahl.

Pris: Utan kostnad för medlemmar, 250 kronor för icke-medlemmar. Bli medlem för 250 kronor och gå på alla årets aktiviteter (om inte annat anges) utan kostnad. Bli medlem här!

Anmälan sker till carina@halsoframjandet.se senast 5 dagar innan varje aktivitet. 

Mer information om respektive aktivitet finns nedan.

Stavgång
Foto: iStock.com / vm

 

Allsidig seniorträning i naturen, stavgång runt Djurgården

När: Varje tisdag kl 11.00 med start 15 augusti
Samling: Rio-Träffen, Sandhamnsgatan 4–6

Elba Pineda Gustafsson, utbildad FaR- och Naturvägledare, fortsätter med den populära stavgångsvandringen runt Djurgården. Stavgång ger dig förbättrad kondition, förhöjd syreupptagningsförmåga, ökad lungkapacitet samt bättre kroppshållning och balans.

Deltagande sker utan kostnad för alla. Ingen föranmälan behövs.
För mer information om stavgången, kontakta Elba på 070-734 62 01

Kungshatt

 

Båtutflykt till Kungshatt

När: Fredag 18 augusti kl 10.00-16.00

Vi tar båten till ön, SL-kort gäller på linje 89 från Klara Mälarstrand kaj plats 1, mittemot Stadshuset. Efter ca 30 minuter anländer vi till Kungshättans brygga.  

Vi vandrar i lugn takt och tar den tid vi behöver för att upptäcka ön, det finns olika stigar att vandra på. Ön har fått sitt namn efter sagokungen Erik Väderhatt som under en flykt tappade sin hatt. Enligt sagan kunde Erik Väderhatt styra vindarna genom att vrida på sin hatt.

Erik (Edmundsson) Väderhatt är en mytisk kung som ska ha figurerat under 800-talet. Tillnamnet Väderhatt refererar till att han alltid hade god vind när han plundrade runt Östersjön. 

En dagsutflykt för dig som vill uppleva en dag i skön och vild natur. På ön finns inga bilar, ingen el och ingen toalett eller kaffe, så vi tar med oss mat, dryck och baddräkt för den som vill ta ett dopp.

Efter att ha vandrat ända upp till hattbergen intar vi vår medhavda matsäck och njuter av den fantastiska utsikt vi får när vi står vid hatten. 

Skrattyoga

 

"Glädjefnatt i naturen" -  Skrattyoga på Långholmen

När: Lördag 26 augusti kl 14.00–15.30

Hjälp dig själv och dina vänner till mer positiv energi och gott humör! Var med på lite glädjeträning för vuxna! Skrattyoga är hälsofrämjande lek med fysisk träning i vanliga kläder och bra skor. Vi går och står i enkla lekfulla rörelser varvade med djupandning från yogan och ögonkontakt. Vi börjar med stimulerat hohohahaha men i leken smittar vi varandra till äkta skratt allteftersom när vi släpper taget mer.

Hälsovinsterna är många – du sover bättre, magen mår bättre, du får smärtlindring och ditt immunförsvar stärks. Stressen stoppas. Ditt hjärta och dina lungor får träning och cirkulationen förbättras. En syresatt hjärna tänker bättre och tar bättre beslut. Du blir både piggare och gladare och får ett lugn efteråt. Du landar här och nu.

Instruktör är Helen Thyrvin som har använt metoden i över 20 år. Hon leder grupper, utbildar nya ledare och är ambassadör för skrattyoga i världen.  Skrattyoga startade i en park i Mumbai 1995 med 5 personer och finns idag i 116 länder. Tusentals skrattar regelbundet för bättre hälsa och mer glädje. 

Mötesplats är busshållplats Bergsunds strand – ta buss 54/66 mot Reimersholme. Ta med dig din vattenflaska. 

skördefest


Roslagens skördefest - Heldagsutflykt

När: Söndag 3 september kl 09.00–17.00

Hälsoinspiratören Sofia guidar oss längs historisk mark och lär oss andningsövningar som tillhör den andningsterapi som heter Lotorpsmetoden och som innebär massage med torakal mobilisering.

Vi vandrar i ett naturskönt kolonilottsområde med intilliggande hästhagar innan vi fortsätter med buss till en skördefest på Länsmansgården där vi får möjlighet att handla grönsaker, rotfrukter, snittblommor och inläggningar.

Samling klockan 09.00 vid Tekniska högskolan och Roslagsbanan.
Tåg mot Österskär med avstigning vid station Åkersberga centrum.
Ta på kläder efter väder och ta med något lätt att äta och en vattenflaska som det går att fylla på innan vi återvänder hemåt.

Vandring
Foto: iStock.com/Maryviolet

Vandringens dag längs Årstaviken med Ulrika Flodin Furås

När: Lördag 9 september kl 12.00–15.00

Vi vandrar längs Årstavikens koloniträdgårdar, längs vattnet i Årstaskogen som är en av stadens få ursprungliga naturområden. På vår färd passerar vi också några av områdets koloniträdgårdsföreningar; Södra Årstalunden, Eriksdalslunden och Dianelund. Vi pratar om växter vi ser, grönskan i staden både historiskt och i nutid, trädgårdens- och odlingens hälsofrämjande effekter och om växternas nyttor historiskt och om dess symbolik.

Mötesplats är utanför Sakae sushi på Ringvägen 54 alltså alldeles nära korsningen Ringvägen/Sjukhusgatan. Se platsen här (länk till Google maps). Avslutning vid Hornstull kl 16 

Ulrika Flodin Furås är journalist, författare, stadsodlare samt auktoriserad Stockholmsguide och föreläsare.

Grönska
Foto: iStock.com / AYImages

Balansera din kropp i naturen med Margot á Deild

När: Fredag 15 september kl 12.00–15.00  

Inte bara vardagen utan även våra kroppar behöver vara i balans. De fyra kroppstyperna heter den västerländska varianten av indiska dosorna. Vi är olika kroppstyper och detta är en fortsättning på  zoomföredraget från i våras. Vi tittar på våra kroppar gör en så kallad kroppsläsning. Gör enkla övningar för ökad styrka och rörlighet. Även enkla balansövningar som man kan göra hemma. En dag med fokus på våra fysiologiska kroppar. Plats meddelas senare 

Stora skuggan

 

Vi firar Allemansrättens dag med 4H-besök - Heldagsutflykt till Stora skuggan

När: Onsdag 20 september kl 10.00–16.00   

Vi vandrar i Stora Skuggan som är ett historiskt område. Namnet "Stora Skuggan" eller "Skuggan" gavs av Friherre Edelcrantz som också skötte Gustav III:s handkassa och var hans sekreterare.

På vår vandring passerar vi gamla ekar samt byggnadsminnet ”Åttkanten”. Vi äter vår medhavda matsäck på en vacker plats och därefter besöker vi 4H-gården och gårdsbutiken. Kläder efter väder, ta med egen matsäck, sittunderlag, gärna stavar och ett glatt humör.

Ansvarig ledare Elba Pineda Gustafsson 070-734 62 01
Mötesplats Nya stadsdelen Norra Djurgården vid Gasklockan. Busshållplats Jaktgatan (Buss 6, 75 och 54).

Ekebyhovs slott

 

Hela landet firar Äppeldagen - Heldagsutflykt till Ekebyhovs slott

När: Söndag 24 september kl 10.00–17.00      

Vi tar oss till Ekebyhovs Slott och besöker äppelgenbanken samt äter medhavd lunch i Slottsträdgården. Här får vi plocka och äta äpplen samt ta med. Det här blir en heldag med båtresa.

SL-kort gäller på linje 89 från Klara Mälarstrand kaj plats 1, mittemot Stadshuset. Samling där kl 10.00.

grönsaker
Foto: iStock.com

 

Vegetariska världsdagen - Matlagning med Anna H Lundahl

När: Söndag 1 oktober kl 13.00–16.00        

Välkommen att laga mat med oss på Hälsofrämjandet Stockholm. Vi har bjudit in författaren och kocken Anna H Lundahl som inspirerar oss i det gröna köket. Tillsammans lagar vi vegetariska rätter utomhus med rötter från tre generationers kök. Vi grillar hennes pappas dilldoftande potatisknyften, gör härliga röror och mat som går enkelt att göra ute i naturen eller hemma i köket! Smakrikt, nyttigt och härligt för både plånboken och vår fantastiska planet!

Vi träffas vid Sickla Strand. Mer info kommer.