Fredagsfys ur & skur med Hälsofrämjandet

Foto: iStock.com / monkeybusinessimages

I höst startar vi projektet Fredagsfys ur och skur, som syftar till att locka alla åldrar till att komma ut i naturen och bli mer aktiva. Vill du bli en av våra inspiratörer? 

Målet med Fredagsfys ur och skur med Hälsofrämjandet är att inspirera hela Sverige till såväl mer fysisk aktivitet som mer utomhusvistelse. Det kan till exempel handla om aktiviteter och lekar i skogen, danspass, mindfulness, jogging, reflexbanor, discgolf, cykelturer eller hundpromenader.  
– Det kan vara det enkla, som att samla ihop grannarna och göra en reflexbana i sin närhet. Eller så kan man gör något med kompisgänget och alla barn och leker kull i skogen. Är man redan engagerad i något annat så är det också roligt att lära ut någonting, säger Annika Stunke, en av Fredagsfys hälsopedagoger som tillsammans med Susanna Almström och Anette Almström Kovacic arbetar med Ur och skur-projektet. 

Hälsofrämjandet söker dig som tycker om att inspirera andra till mer rörelse i vardagen. Till dig som blivande Ur och skur-inspiratör erbjuder förbundet en utbildningshelg utan kostnad på Hälsans hus i Stockholm – antingen helgen den 9-10 september eller den 30 september till 1 oktober.  

Utbildningen bjuder på hälsofrämjande aktivieter, föreläsning, workshops och lunch. Efter en helg tillsammans med andra blivande inspiratörer, som också uppskattar naturen och att vara aktiv, kommer du förhoppningsvis få med dig idéer och inspiration till att dra igång en Ur och skur-aktivitet i din hemort.  
– Vi tänker oss att vi både ska komma med idéer på inspirationsutbildningarna, men också lyssna in vad deltagarna har för tips, säger Annika Stunke. 

Som deltagare får du med  dig material och kläder samt kommer att ingå i ett nätverk för mer stöd, pepp och nya idéer. Det ingår även ett kostnadsfritt medlemskap i Riksförbundet Hälsofrämjandet, vilket medför tillgång till fler kurser, rabatter och föreläsningar.   

Annika Stuke
Annika Stunke är hälsopedagog och jobbar med Fredagsfys, Ur och skur-satsningen samt som lärare i hem- och konsumentkunskap, 

Varför görs den här satsningen? 
– Aktivitet är en av förutsättningarna för att ha en god hälsa och kan både förebygga och förbättra hälsan som man har. Det minskar stress, sömnen blir bättre, immunförsvaret stärks, det blir mindre risk för olika kroniska sjukdomar och så vidare. Det finns bara hälsofördelar med att röra sig mer, säger Annika och hänvisar till den senaste Generation Pep-rapporten som visar att bara två av tio ungdomar når upp till de rekommenderade 60 minuter aktivitet om dagen.  

Hur mycket man rör på sig påverkar mer än vad man tror, i alla åldrar.  
– Med för lite rörelse blir barn och ungdomars motorik också sämre och det i sin tur påverkar inlärning och prestationer i skolan. 

Utomhusvistelse i naturen är en minst lika viktig ingrediens. 
– Vi ser helst att man är aktiv i naturen Det kan vara en park, ute i skogen eller bara på en gräsmatta också. De som är deprimerade mår oftast lite bättre när de kommer ut. Även här så vet man att man faktiskt får lite bättre minne och uppmärksamheten ökar. Man kan också prestera bättre.  

Hur har tankegångarna gått kring just det här upplägget? 
– Vi tänker att det redan finns många som är inspiratörer och som har drivet och brinner för att engagera andra att röra sig mer. Vi vill ta till vara på dem som finns, samla ihop, inspirera och utbilda dem ännu mer, men även hitta nya inspiratörer som kan starta nya grupper och engagera sina grannar, kollegor eller egentligen vilka som helst. Vi vill sprida ringar på vattnet genom att jobba med personer som redan vill sprida hälsa och som tycker om att vara ute och röra på sig.   

Vem är det här för? 
– Vi vill nå alla åldrar och också människor från olika socioekonomiska områden. Folkhälsomyndigheten har som mål att det ska vara mer jämlik hälsa i Sverige och förhoppningsvis kan vi hjälpa till lite med det, säger Annika Stunke.

Barn som cyklar
Foto: iStock.com / Imgorthand

ANMÄL DITT INTRESSE

Bli en av våra inspiratörer – platserna är begränsade så tveka inte att skicka in en intresseanmälan!    

När Helg 1: 9-10 september eller Helg 2: 30 september-1 oktober  
Tid lör 9.30-16.00, sön 9.30-15.00   
Var Hälsans hus på Fjällgatan 23 B i Stockholm  
Anmälan Skriv kort varför du vill bli en av våra inspiratörer, namn, tel, ort samt önskemål om helg och mejla till: info@halsoframjandet.se    

OBS! Vid avbokning senare än 2 veckor före kursen tas en avgift ut på 500 kronor.

Åsa Tjärnhammar (ej verifierad), ons, 08/09/2023 - 21:42
Arbetar med anpassad grundskola och att få kunskap och utbildning av er skulle vara helt fantastiskt för våra elever.
Anmäler mig till andra helgen dvs 30/9-1/10
Kia Stugholm (ej verifierad), sön, 08/13/2023 - 06:43
Älskar uteliv och där jag bor behövs komplement till de dyra utomhusaktiviteter som finns. Ordnade gåbingo vilket var väldigt poppis för barnfamiljer och äldre. Vill gärna ha inspiration till mer.
Isis Amer-Wåhlin (ej verifierad), mån, 08/14/2023 - 06:11
Hej
Följt och inspirerats av er i många år. Superviktigt initiativ som jag gärna stödjer. Är själv ute i ur och skur, bidrar gärna till att inspirera andra.