PROGRAM MAJ 2023

PROGRAM MAJ 2023

8 maj – Örtvandring
16 maj – Alexanderteknik (Nytt datum)
23 maj – Ewa Meurk
26 maj – Barfotastigen

Pris: Utan kostnad för medlemmar, 250 kronor för icke-medlemmar. Bli medlem för 250 kronor och gå på alla årets aktiviteter (om inte annat anges) utan kostnad. Bli medlem här!

Anmälan sker till carina@halsoframjandet.se senast 5 dagar innan varje aktivitet. 

Anna Synnestvedt

Vilda växter och naturens närvaro

När: Måndag 8 maj kl 13.00-15.00
Plats: Hagaparken (exakt mötesplats får du vid bokning) 

Välkommen till en naturpromenad i inspirerande nyfikenhet och närvaro. Vi kommer identifiera de vanliga vilda, ätbara växterna, som vi kommer tar in med våra sinnen. Anna Synnestvedt inspirerar dig till  plocka vilda örter/växter till ditt kök, till matlagning och närande dryck från naturens skafferi. Promenaden kommer att vara lugn och med paus längs vägen för fika. Ta gärna med er vatten, sittunderlag och något att fika med.

Mindfulness

Föreläsning om Alexandertekniken – mindfulness förkroppsligat

När:  Tisdag 16 maj kl 18.30-20.00 (nytt datum)
Plats:  Zoom
Föreläsare: Rob Lieven

Alexandertekniken har hyllats världen över, från nobelpristagare till skådespelare, från kontorspersonal till musiker. Alla kan ha nytta av den. Lär dig om teknikens historia och utveckling, om hur man ändrar vanor på djupet och hur en lektion kan se ut.

Tekniken handlar om en integrering av kropp och psyke. Den hjälper oss att öka medvetenheten om hur vi använder oss av kroppen när vi reagerar på livets stimuli. Den hjälper oss också att inse att vi faktiskt har ett val. Att vi kan få våra vanor någorlunda under uppsikt och ändra dem till bättre vanor. Tekniken kan ge en bättre fördelning av muskelspänning, ökad närvaro, en bättre övergripande kroppskoordination, vilket påverkar andning, ämnesomsättning, cirkulation och därmed naturligtvis vårt själsliv positivt.

Ewa Meurk

"Health is the new wealth" med hälsoingenjören Ewa Meurk

När: Tisdag 23 maj kl 18.30-20.00

De senaste årens hälsotrender har varit många och motsägelsefulla. ”Ät mer fett, ät efter din blodgrupp, dra ned på kolhydraterna, sluta med kött, ät mer kött, socker är cancerframkallande” är bara några av rubrikerna som vi sett på löpsedlarna de senaste åren. Hur ska vi förhålla oss till alla dessa dieter och vad är det som är sant egentligen?

Sanningen finns i blodet
Det finns faktiskt en sanning och den finns inom dig och den går att mäta. Vi är alla biokemiskt olika och för att verkligen optimera sin prestation så måste man utgå ifrån sig själv och lära sig att förstå sin egen hälsa.

Med en vetenskaplig grund berättar Ewa hur vi bör förändra oss för att må bättre både fysiskt och psykiskt. Hon kommer under en inspirerande timme berätta VAD din kropp behöver för att fungera optimalt, VILKA blodvärden som är absolut viktigaste att hålla koll på, VARFÖR du ska mäta ditt blodsocker regelbundet och HUR du ska bygga upp en individuell hälsoplan som bygger på fakta och inte på gissningar.

Ewa Meurk är hälsoingenjör, företagsledare, entreprenör,  civilingenjör och certifierad funktionsmedicinsk terapeut som under många år granskat och ifrågasatt dagens vedertagna sanningar om näringslära och följderna av dagens moderna kostråd.

Barfotastigen

Dagsutflykt: Väck dina sinnen på barfotastigen! 

När: Fredag 26 maj kl 11.00-16.00 (cirka)

Följ med på en vandring som inkluderar ramslöksplockning, promenad på barfotastigen och en rundtur i Drottningholms slottspark. En utflykt med både NATUR och KULTUR utlovas. Vistelser i naturen har hälsobringande effekter och ger många hälsofördelar som sänkt puls, färre muskelspänningar, lägre kortisolnivåer, våra stressnivåer minskar och immunförsvarets stärks.

Människan har under merparten av vår evolutionära historia levt i naturen, det är därför ganska givet att vi mår bra av att vistas där, något även forskningen bekräftar. Vi tar oss ut med kommunala medel till Brostugans värdshus som blir vår träffpunkt. Därefter vandrar vi gemensamt genom Kärsön och ut på en naturstig som leder oss fram till Barfotastigen. Tillsammans intar vi vår matsäck ute i det fria. Vandringen fortsätter sedan mot ramslöksängen där vi plockar lite av den ädla löken. Utflykten avslutas med en rundvandring i Drottningholms Slottspark.