Ätbar natur: Älskade äpplen

Oktober är här och träden dignar av vinteräpplen redo att plockas. Älskade svenska äpplen som kan skänka njutning i många former. "Äpplen har en särställning för att de är användbara till så mycket", säger Eva Gustavsson som tyckte äpplena var så missförstådda att hon gjorde en hel bok om vad man kan göra med dem.

Bild på äpplen och plockare
Foto: iStock.com/221A

Traditionellt är början av oktober tiden då vinteräpplena ska plockas. Men numera mognar de lite tidigare. De ska plockas när de är trädmogna även om de då inte är särskilt goda att äta. 

–  De måste ligga inom- eller utomhus i upp till två månader innan de fått sin arom och smakar så där riktigt gott, säger Eva Gustavsson, författare till boken Det godaste äpplet växer nära dig som blev en nyutgåva för två år sedan. 

Hon lägger till :
– Gillar man hårda och sura äpplen får man äta dem lite tidigare, men då missar man den där aromen och smaken som kommer med tiden. 

Hennes egen passion för äpplen kom redan när hon växte upp och föräldrarna tog hand om alla äpplen som växte i trädgården.
– Äpplen har ju en särställning för att de är användbara till så mycket. Man kan ha egna äpplen en sådan stor del av året. Och goda är de!

För alla är det däremot inte självklart vad man ska göra med alla äpplen när träden dignar av frukt. Varje typ av äpple kräver sin behandling. 
– Det går inte att ta vilket äpple som helst från vilket träd som helst och så smakar det fantastiskt. Sommaräpplen är helt väsensskilt från höstäpplen. 

Saker Eva hörde från människor omkring sig vittnade om att det fanns en stor kunskapslucka.
– "Astrakaner är inte goda, de är bara mjöliga", kunde de säga, men det handlar bara om att veta hur man plockar dem vid rätt tidpunkt. När jag gav bort äpplen till min dotters fritids sa jag att de skulle stå i kassen i minst två, men helst tre veckor innan de blev mogna och goda. Efter bara några dagar berättade min dotter att de hade delat ut äpplena. 

Idén om en bok föddes.
– Då tänkte jag att de är ju missförstådda de här stackars äpplena och det finns många människor som behöver få veta hur man gör för att få njuta av de här goda smakerna.

Recepten som förekommer i boken har en hälsosam framtoning och har okejats av Ann Fernholm som bland annat lanserat Matchecken och skrivit boken Fejkmaten där hon synar matindustrin. 

Äpplen i en låda
Foto: iStock.com/nrqemi

Varför var det viktigt med en hälsosam inriktning på recepten?
– Vi ser ju väldigt mycket ohälsa i samhället och jag vet ju hur mycket bättre jag mår när jag inte äter så mycket sött. Jag skippade sockret för länge sen – då fick jag mycket glesare och lindrigare förkylningar till exempel. 

Med ökade matpriser och klimatförändringar är äpplen också en fråga om resurser, menar Eva.

– Vi kommer sannolikt se att vi behöver ta hand om de livsmedelsresurser vi har och äpplen är en del av det. Det är högst väsentligt att vi använder det vi har att äta och Sverige har världens godaste äpplen.

Vad händer med de svenska äpplena när det blir varmare? Hur påverkas de när klimatet förändras?
– Jag skriver i boken att röda äppelsorter som får mycket sol blir rödare och god-are, och att det är bra att knipsa bort löv och beskära så att de får mer sol. I år lärde jag mig att det inte är bra att på det sättet exponera bleka äpplen för full sol när det blir 37 grader varmt dagen efter. De blev kokta på solsidan precis som några mogna hallon och jordgubbar blev, säger Eva Gustavsson och fortsätter:

–  Ett större problem för äpplena i ett varmare klimat är att sena äppelsorter mognar innan det blivit så kallt att de kan förvaras på ett bra sätt. Även långvarig sommartorka och ohyra kan förvärras av ökande temperaturer.

Det godaste äpplet växer nära dig, av Eva Gustavsson
Det godaste äpplet växer nära dig av Eva Gustavsson. ISBN 9789151957579


ÄPPLEN, ÄPPLEN OCH ÄNNU MERA ÄPPLEN
Tips från Eva Gustavsson:

  • Har du inget eget äppelträd kan du ringa på hos någon som har ett överskott och fråga om du får ta några äpplen. Många blir glada att bli av med lite av frukten. 

  • Har du tvärtom massor av egna äpplen kan du ta med dig en del till ett musteri för att lämna in till dem, eller få must gjord som du sedan tar hem och kan njuta av under året. 

  • Var inte rädd för prickar och märken på äpplena. Det är inte det som avgör om smaken är god eller inte. Svenska äpplen är ofta känsligare och kan se lite tufsigare ut än de importerade. Men smaken kan ändå vara mycket bättre. Däremot krävs det prickfria äpplen för långtidsförvaring. Hantera dem som ägg när du plockar!

  • Om man provat alla tricks och lite till och ändå inte tycker att de äpplen man har på sitt träd är goda, kan det vara en sort som är avsedd för att göra äppelmos, eller must, eller cider. Då är det en bra idé att ympa in en eller flera goda sorter på trädet.