Ny ordförande och medlemsprogram april och maj

Foto: Basil James på Unsplash

Ny ordförande i Hälsofrämjandet Stockholm

Hälsofrämjandet i Stockholm valde på årsmötet i februari fram en ny ordförande för Hälsofrämjandet i Stockholm. Åsa S Jansson har i stort sett hela sitt yrkesliv arbetat inom rättsväsendet.

Vad fick dig att tacka ja till rollen som ordförande i Hälsofrämjandets Stockholmsförening?
– Jag har varit aktiv inom föreningslivet under alla år men i olika roller. Som barn åkte jag skidor, skridskor och gick på Mulleskola. Som vuxen har jag engagerat mig på min arbetsplats exempelvis såsom ordförande i konstklubben och privat som ordförande i bostadsrättsföreningen m m. Jag har vuxit upp i en familj där min pappa, Kurt Svedros, hade ett stort engagemang för hälsa och Hälsofrämjandet. Jag har följt hans arbete från sidan och de frågor han engagerat sig i har vi alltid pratat om och det har skapat ett stort engagemang även hos mig vad gäller hälsa, hälsofrämjande aktiviteter och hälsofrågor. Balansen mellan att äta hälsosamt, röra på sig, vara ute i naturen och samla kraft har alltid varit viktigt för mig och jag tänker att den mixen är viktigare nu mer än någonsin med tanke på det höga tempot som är ute i samhället och det växande problemet med att många både unga och äldre mår dåligt på olika sätt.

Vad tänker du om Hälsofrämjandet Stockholms väg framåt?
– Jag tror vi kan skapa bra förutsättningar för våra medlemmar genom att erbjuda bra och intressanta aktiviteter och webbinar och att vi på sikt kan växa som förening. Jag tänker att vi behöver arbeta för att öka hälsomedvetandet i samhället avseende mat, motion, mental hälsa och miljö för att kunna vara med och bidra till en ökad folkhälsa med en mer hållbar livsstil och helhetssyn.

 

VÅRENS PROGRAM 2024

Programpunkter i april
12 april – Historievandring i Hagaparken
19 april – Hjärnträning med Rolf Oxalaryd i Lill-Jansskogen
25 april - Digital föreläsning om vagusnerven

Programpunkter i maj
16 maj – Lymfpromenad
23 maj – Lymfpromenad
30 maj – Lymfpromenad

Mer information om aktiviteterna hittar du nedan. 

Som medlem deltar du utan kostnad i de flesta av våra aktiviteter. Icke medlem betalar 250 kr. Anmälan till carina@halsoframjandet.se eller 073-9807933 om inget annat anges. Ange ditt namn, mail/mobil samt vilken aktivitet du vill delta i när du anmäler dig. OBS! Vi behöver din anmälan senast 5 dagar innan aktiviteten äger rum.

Frågor om ditt medlemskap skickas till kansliet info@halsoframjandet.se

Vill du bli medlem i Hälsofrämjandet klicka här!

 

Linnea Sally


Historievandring med konsert i Hagaparken
MED LINNEA SALLAY
Fredagen 12 april kl 11.00–14.00
Samling Vid Norra grindarna kl 11.00
Ta sig dit Flera bussar går till Haga norra
Tänk på Kläder efter väder, vatten, stavar om du vill och något att sitta på

Under vandringen får vi lära oss om Hagaparkens unika byggnader, bland annat Koppartälten, Orangeriet, Gustav III:s paviljong, Haga Slott och Ekotemplet. Även resterna av ett jätteslott som Gustav III planerade. För den som önskar vandrar vi upp i skogen och tar en titt på stengrunden.

Vår ciceron är Linnea Sallay som avslutar vandringen med en konsert i Ekotemplet. Linnea är mezzosopran, violinist och auktoriserad Stockholmsguide. Hon bjuder på en 30 minuters konsert med både sång och fiol. Vi får höra musik med anknytning till platsen, bland annat Carl Michael Bellman, Joseph Martin Kraus och sångarprinsen Gustav. OBS! Om du har svårt att stå eller sitta i gräset är det bra om du tar med någon typ av campingstol. Det finns bara ett begränsat antal på platsen.

Efter avslutat konsert, och för de som vill, vandrar vi därefter till Koppartältet för en gemensam fika och för att diskutera upplevelsen.

Mer info Elba Pineda Gustafsson 070-734 62 01

Lill-Jansskogen

 

Hjärnträning i Lill-Jansskogen
MED ROLF OXALARYD
Fredagen 19 april kl 11.00–14.00
Samling Vid hörnet Stadion och Sofiahemmet, Valhallavägen 91, kl 11.00
Ta med dig Två par strumpor, vatten, gärna stavar och kläder efter väder

Life Kinetik är en rörelsebaserad hjärnträning som kan förbättra din hälsa, prestation och livskvalitet. Det är en träningsmetod som kombinerar ovana rörelser, tänkande och uppfattningsförmåga på ett strukturerat och lustfyllt sätt.

Att träna Life Kinetik ger fördelar för både unga och gamla i många olika sammanhang. Målet med träningen är att kunna använda en större del av hjärnans potential för att må och prestera bättre i det dagliga livet. Det är därför träningen används inom idrotten, på skolor, på äldreboende, på arbetsplatser och av personer med funktionsvariationer.

När vi träffas testar vi olika övningar som man sedan kan träna vidare på hemma. Du kommer att få med dig ett helt träningsprogram för att förbättra dina synapser.

Tränare är Rolf Oxalaryd som har många års erfarenhet att arbeta med utveckling och utbildning. Han är certifierad Life Kinetik-coacher i Sverige.

Efter träningspasset vandrar vi i Lill-Jansskogan och tar en fika tillsammans.

Vagusnerven
Foto: Basil James på Unsplash

 

Digital föreläsning om vagusnerven öppen för alla medlemmar
MED MARIANNE BAHLENBERG
Lördag 25 april kl 18.30–20.00
Var Zoom, länk skickas vid anmälan

Vagusnerven är den underbara skvallerbyttan, vår kommunikatör som förmedlar information mellan våra inre organ och vår fantastiska hjärna. Aktivering av vagusnerven kan öka ditt välmående och främja din hälsa. Saker som är bra för vagusnerven är till exempel enkla andnings- och  avslappningsövningar, vara ute i naturen och faktiskt att sjunga, vilket aktiverar halsens muskler. Särskilt nynnande med stängd mun kan vara ett effektivt sätt att aktivera vagusnerven.   

Lär dig mer om vad vad vagusnerven är och vad du kan göra under den här digitala föreläsningen med MariAnne Bahlenberg.  

Föreläsningen är öppen för medlemmar över hela landet.

Person går på stock i skogen
Foto: Photo by Jon Flobrant på Unsplash

 

Lymfpromenader vid tre tillfällen i maj
MER INFO KOMMER SENARE
16, 23 och 30 maj

Under en lymfpromenad fokuserar vi  på att utföra en mjuk och lugn promenadstil som främjar lymfflödet och stödjer lymfsystemet. Vi fokuserar på lugna och kontrollerade rörelser. Lymfpromenader kan därför vara en effektiv och hälsosam aktivitet för att supporta kroppens reningssystem.

Stavgång i Stockholm
Foto: iStock.com / vm


Stavgångsvandring Djurgården runt
ALLSIDIG SENIORTRÄNING I NATUREN
Varje tisdag kl 11.00
Samling Rio-Träffen, Sandhamnsgatan 4–6

Elba Pineda Gustafsson, utbildad FaR- och Naturvägledare, fortsätter med den populära stavgångsvandringen runt Djurgården. Stavgång ger dig förbättrad kondition, förhöjd syreupptagningsförmåga, ökad lungkapacitet samt bättre kroppshållning och balans.

Deltagande sker utan kostnad för alla. Ingen föranmälan behövs.
För mer information om stavgången, kontakta Elba på 070-734 62 01